Izvor:
20.12.2018 u 12:47
0

SEZONA PREHLADE: Evo šta sve treba da uradite da se zaštitite! (FOTO)

Proverite da li ste bezbedni i šta sve treba da uradite da se zaštitite.

Ovo doba godine je dušu dalo za prehlade i gripove. Ono što bi trebalo da vas interesuje je koliko dugo se virusi zadržavaju na nekoj površini u javnosti i da li ste bezbedni kada izađete iz svoje kuće.

Verujemo da ovih dana samo pazite da ne pokupite negde neku prehladu ili grip, jer su svi okolo bolesni. Ipak, to nije tako lako.

Naime, da bi virusi opstali potrebna je određena temperatura i vlažnost, zbog toga je vaše telo pogodan nosilac i u njemu mogu duže da žive. Na suvim i hladnim mestima virusi ne mogu da opstanu, a još manje da se razmnožavaju i da vam stvaraju problem.

Tako da kad vidite čoveka koji se nakašlje i potom se uhvati za ručku vrata koju vi nakon njega morate da pipnete, ne bi trebalo da se brinete. Njegovi virusi će za samo par sekundi biti mrtvi i vi se nećete zaraziti. Ali ako vam kolega nešto šapuće i pritom vam se unosi u facu, onda imate velike šanse da se razbolite.

Kako razlikovati prehladu od gripa?

Pre svega treba naglasiti da su u oba slučaja u pitanju kapljičavi virusi koji se prenose na isti način.

Prehlada se može javiti tokom cele godine, najčešće kao posledica različitih respiratornih virusa (iako postoje i želudačne, crevne i ostale viroze), dok se grip, odnosno influenca, javlja strogo u vidu epidemije u periodu između jeseni i proleća.

Grip je, takođe, oblik respiratornog virusa, ali može da ima daleko veće posledice nego obična prehlada. Zapuštanjem influence možete da izazovete upalu pluća, pa i ozbiljnije širanje virusa na druge organe.

Koliko dugo traje prehlada i grip?

Prehlada se razvija veoma brzo, odnosno u prva dva dana i traje do nedelju dana, dok oboleli od gripa prolaze kroz fazu inkubacije, pa se simptomi javljaju u talasima, dok na kraju ne eskaliraju.

Međutim, ukoliko na vreme obratite pažnju na ponašanje svog organizma, bez obzira na sličnost simptoma, postoji način da shvatite da li bolujete od prehlade ili gripa. Ovo razlikovanje je posebno važno za hronične bolesnike, jer je za njih bitno pravovremeno i ispravno delovanje na bolest.

Simptomi prehlade:

– zapušen nos ili curenje iz nosa, upaljeno grlo, kijavica, blaga temperatura, kašalj, bolovi u glavi i telu.

Simptomi gripa:

– zapušen nos ili curenje iz nosa, upaljeno grlo, visoka temperatura, groznica, suv kašalj, učestali i jaki bolovi u mišićima i kostima, glavobolja i ozbiljna malaksalost.

Koliko dugo virusi ostaju na nekoj površini?

Virusi ne mogu da opstanu na suvim i hladnim površinama dugo.

Najviše se zadržavaju na vašoj koži ruku i lica. Ukoliko pretpostavimo da ih nećete oprati, oni mogu tu da žive i devet sati.

Što se tiče zipičnih površina, kao što su sve vrste ručki, ogledalo i slično, obični virusi se tu mogu zadržati oko 48 sati u pogodnim uslovima, dok noro virus i njemu komplementarni mogu da prežive i nedeljama.

Izvor: Telegraf
Foto: Youtube/printscreen, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter