Izvor:
17.01.2019 u 08:52
0

UŽIVAJTE U TRUDNOĆI: 5 saveta za buduće mame!

Svi smo čuli da je izbegavanje stresnih situacija najbolje rešenje. Taj savet kod trudnica ima još veću obavezujuću snagu, toliku da se može reći da je u pitanju dužnost. Naime, postoje žene koje zbog svih negativnosti koje stres nosi po zdravlje bebe odlaze na čuvanje, odnosno "održavanje" trudnoće. Zato mnoge buduće mame uzimaju trudničko bolovanje, jer im poslovna atmosfera ne može osigurati život bez stresa.

Ovladavanje veštinama samokontrole i upravljanja stresom predstavlja odličnu tehniku, ali do nje se stiže vremenom i svakodnevnim treninzima. Nudimo vam 5 saveta za relaksaciju tokom trudnoće.

1. Promenite loše navike

Smanjite unos šećera i kofeina koliko je to moguće. Gazirana i energetska pića, kao i cigarete tokom trudnoće za vas ne smeju da postoje. Kofein i šećer "rade u korist" povećanja stresa, jer smanjuju snabdevanje organizma vitaminom B, koji je neophodan da budete otporniji na stres. Na nekom od redovnih pregleda konsultujte vašeg lekara u vezi neophodnosti kompleksa vitamina B, njegovog značaja i potencijalnih izvora.

2. Smanjite broj svakodnevnih obaveza

Trudnoća je "san" svake žene sa ne tako izraženim radnim navikama. Šalu na stranu, u ovom periodu morate smanjiti obim posla koji obavljate na dnevnom nivou, posebno se misli na obaveze koje zahtevaju fizički napor. Odgovornost za život i zdravlje vaše bebe mora biti na prvom mestu. Organizujte se drugačije, prenesite deo poslova na nekog drugog i ne ustručavajte se da zatražite opravdanu pomoć vaše porodice.

Normalno je da želite da kuća blista, da bude okrečena, stvari pripremljene, krevetac donet… Velike stvari kao što je uređenje stana prepustite nekom drugom, jer to sigurno nije za vas, posebno ne u periodu pred porođaj.

3. Druženje i smeh

Dokazano je da se u društvu zaboravlja na probleme i obaveze, pa se i trudnoća lakše "izgura". Druženje sa dragim ljudima opušta i smanjuje stres. Ne kaže se džabe: "Smeh je najbolji lek" jer redukuje nivo hormona stresa u organizmu. Pristupite trudnoći tako da i vaš partner učestvuje u njoj, kako kroz svakodnevno pružanje podrške u vidu poslova oko kojih vam pomaže, tako i kroz razgovor o svemu kroz šta prolazite. Ne ustručavajte se da iznesete vaša osećanja, zabrinutost, tegobe i razmišljanja. Osećaj da je neko uz vas doprinosi smanjenju tenzije i stresa. Nekad deluje kao odlična ideja da okupite prijatelje i odgledate neku dobru komediju ili možda posetite pozorište. Naravno, sve pomenute predloge možete realizovati i samostalno ukoliko postoje momenti kada vam ne prija društvo.

4. Razmišljajte pozitivno

Trudnoća je period u kome morate mnoge stvari da promenite kod sebe, kako bi je iznele na najbolji način, ali i vreme u kome treba pripremiti sve što je neophodno za rođenje bebe. Jednostavno, tokom devet meseci se mora voditi računa o bezbroj stavki, počev od ishrane, pregleda, navika, pa sve do kupovine potrebnih proizvoda za novog člana porodice. Nije jednostavno, ali nastojte da pozitivno gledate na sve. Uvek imajte u vidu da zabrinutost i napetost doprinose povećanju stresa. Naučite da vrednujete stvari i ljude koje imate oko sebe.

5. Deo dana rezervisan za opuštanje

Dobar način da se opustite je čitanje kvalitetne, sadržajne knjige ili štiva koje vas interesuje. To je ujedno i idealno vreme da oslušnete bebu, jer dok mirujete možete osetiti njene pokrete. I slušanje muzike pozitivno deluje na smanjenje napetosti, otklanja stres i poravlja raspoloženje. I na kraju, relaksirajuća muzika uz duboko disanje, značajno umanjuje stres. Plitko disanje izaziva napetost mišića.

Srbija Danas
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter