Izvor:
13.03.2019 u 16:25
0

ZA TO POSTOJI DOBAR RAZLOG: Osobe dobrog zdravlja ne bi trebalo da piju aspirin

Rezultati novog istraživanja opovrgavaju značaj preventivnog uzimanja leka za razređivanje krvi. Lek kod zdravih ne štiti od pojave tromba, a povećava rizik od unutrašnjeg krvarenja.

Iako se starijima uglavnom preporučuje, čak i kada su dobrog zdravlja, da preventivno uzimaju aspirin, kao zaštitu od stvaranja tromba u krvotoku i od bolesti srca, nove studije ukazuju da bi stariji ipak trebalo da prenebregnu ovu čestu preporuku lekara.

Naime, istraživanje sprovedeno u SAD i Australiji na 19.114 zdravih osoba starijih od 70 godina, koje prethodno nisu imale problema sa srcem, pokazalo je da uzimanje ovog leka, ne koristi zdravim ljudima u tom starosnom dobu, a povećava rizik od potencijalno fatalnog unutrašnjeg krvarenja.

Naučnici posle ovih saznanja sugerišu da starije osobe dobrog zdravlja ne bi trebalo svakog dana da uzimaju aspirin.

Većina istraživanja o delovanju ‘aspirina’ sprovodi se na ljudima srednje dobi, a sve je više dokaza da se opasnosti uzimanja ‘aspirina’ povećavaju kako starimo – citirao je Bi-Bi-Si zaključke naučnika.

Tokom njihovog istraživanja polovina od 19.114 učesnika pila je jedan aspirin u niskoj dozi dnevno kroz razdoblje od pet godina. Tri izveštaja objavljena u uglednom medicinskom časopisu New England Journal of Medicine pokazala su da ovaj lek ne smanjuje rizik od bolesti srca, niti ima druge povoljne učinke na zdravlje. Ali, utvrđeno je da povećava broj obilnijih krvarenja u želucu.

To znači da milioni zdravih starijih ljudi širom sveta koji piju aspirin u niskoj dozi bez medicinskog razloga možda to čine nepotrebno, jer istraživanje nije pokazalo opšti povoljni efekat po zdravlje koji bi amortizovao rizik od krvarenja – upozorio je profesor Džon Meknejl.

Profesor Piter Rotvel, sa Univerziteta u Oksfordu, vodeći stručnjak za aspirin, smatra da rezultati navode na jasan zaključak:

Ako imate više od 70 godina, zdravi ste i niste prethodno imali problema sa srcem, uzimanje aspirina zapravo vam neće doneti neku veliku korist. Stoga nije preporučljivo da se sami lečite aspirinom, ako nemate konkretnu medicinsku indikaciju.

Rezultati se ne odnose na ljude koji piju aspirin zbog preživljenog srčanog ili moždanog udara – oni bi i dalje trebalo da slede savete lekara, i da piju lek koji razređuje krv i smanjuje rizik od novog udara, sugerišu učesnici istraživanja.

Ko god duže vreme pije aspirin, ne bi trebalo odjednom da prestane, jer i to može prouzrokovati probleme – upozorio je profesor Rotvel.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter