OVO MORATE ZNATI: Evo zašto vas boli glava ako ne popijete prvu jutarnju kafu!

 

Pomoćno lekovito sredstvo protiv jutarnje glavobolje...

Kofein je omiljena "droga" mnogih ljudi, ali kad oni koji uživaju u kafi propuste svoju jutarnju "dozu", eto glavobolje. U prenosnom i bukvalnom značenju.

Kofein je snažan stimulans, brzo stiže do mozga i blokira adenozinske receptore koji su zaduženi za uspavljivanje, i zato posle jutarnje šolje kafe obično osetite nalet energije, imate osećaj da vam je lakše da se skoncentrišete, a možda ste i blago euforični. Ovo vam pomaže da bolje obavite određene zadatke, koji zahtevaju pojačanu pažnju, kakvi su na primer vožnja ili slušenje predavanja na fakultetu.

I to je dobra strana kofeina. Ali, on ima i lošu stranu… a to je, između ostalog, osećaj koji vas obuzme kad preskočite svoju uobičajenu "dozu".

Ako kafu pijete redovno, vi unapred očekujete pojačanu moždanu aktivnost posle jutarnje šolje, pa kad je ne popijete, imate utisak da ste "smlaćeni" i da ne znate gde se nalazite.

Drugi problem oko kofeina je što izaziva zavisnost. Kad ne dobijete ono na šta ste navikli, osećate se umorno, nervozni ste i namćorasti. Većina ljudi (podsvesno) kafu redovno i pije da bi izbegla da se oseća tako.

Ali, najčešći simptom nedostatka uobičajene količine kofeina je glavobolja. U pitanju su uglavnom glavobolje srednjeg intenziteta i traju dan, dva nakon što prestanete da pijete kafu, ali u nekim slučajevima mogu potrajati i nedelju dana.

Ako ste odlučili da prestanete da pijete kafu, možete očekivati tenzione glavobolje (osećaj se uglavnom opisuje kao da vam "nešto snažno steže glavu"), ali ponekad kod osoba koje su sklone migrenama naglo "ukidanje" kofeina može da izazove i migrenozne napade.

Simptomi su, naravno, snažniji ako ste pili ogromne količine kafe, pa iznenada prestali s tim. Ali, javljaju se i kod onih koji su pili samo jednu šolju u toku dana. A na kafu možete da se "navučete" i za samo tri dana redovnog konzumiranja.

Ipak, čak i minimalna količina kofeina dovoljna je da glavobolja potpuno nestane, tako da ako želite da prestanete da pijete kafu, imajte u vidu da vam samo "srk" može ublažiti taj neprijatan osećaj koji će vas možda obuzeti ujutru.

Ali, ako želite potpuno da se odviknete od kafe, neprijatnost možete očekivati svega nekoliko dana. Posle toga - slobodni ste.

Kurir
Foto: Youtue/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Provodadžija
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Novajlije reality
13:55  Vesti
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:00  Provodadžija
22:00  Sudbine
23:00  Novajlije reality