SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA DANAS SLAVI: "Čista nega za sve- u tvojim je rukama!"

 Na inicijativu Alijanse za bezbednost pacijenata Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u 182 zemlje sveta i u oko 22.000 zdravstvenih ustanova, sutra se obležava 5. maj - Svetski dan higijene ruku, pod sloganom "Čista nega za sve - u tvojim je rukama", saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Srbije.

Kako se podseća u saopštenju, prevencija i kontrola infekcija, uključujući higijenu ruku, jedan je od najvažnijih elemenata inicijative SZO "zdravlje za sve", jer je to praktičan i na dokazima zasnovan pristup s pozitivnim uticajem na kvalitet nege i bezbednost pacijenata na svim nivoima zdravstvenog sistema. 

Srbija se, kao članica ove Alijanse, i ove godine uključila u obeležavanje ovog značajnog datuma, i to aktivnostima koji će se kontinuirano sprovoditi tokom cele godine u okviru Kampanje za higijenu ruku, a akciju je do sada podržala 61 bolnica u Srbiji, što je najviše u regionu. 

Kampanja se sprovodi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama. 

Higijena ruku u zdravstvenim ustanovama je jedna od osnovnih mera prevencije bolničkih infekcija, koja se postiže čišćenjem ruku u pravo vreme i na pravi način. Primena ove najjednostavnije mere prevencije spasava živote i pacijenata, i zdravstvenih radnika, ističe se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Provodadžija  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Novajlije reality  
13:55  Vesti  
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
20:00  Upoznajte Novajlije  
21:00  Provodadžija  
22:00  Sudbine  
23:00  Novajlije reality