Izvor:
05.10.2016 u 14:34
0

ZAPITAJTE SE DOBRO: Ako spavate na OVOJ STRANI TELA, bićete ZDRAVIJI!

Jeste li znali da pozicija u kojoj spavate utiče na vaše opšte zdravlje? Poslednja istraživanja pokazala su da spavanje na levoj strani može doprineti zdravlju mnogih organa. Portal HealthDigezt objavio je listu nekoliko mogućih koristi spavanja na levoj strani.

Poboljšava funkcionisanje limfnog sistema

Limfni sistem ima ključnu ulogu u odstranjivanju "otpada" i toksina iz našeg sistema. Stručnjaci kažu da je najveći deo limfnog sistema smešten na našoj levoj strani tela i zato spavanje na toj strani može pomoći telu da efektivnije procesuira otpad. S obzirom da limfni sistem transportuje masti, proteine i druge važne supstance do vaših tkiva, ležanje na levoj strani omogućava vašim ćelijama da brže dobiju ove supstance.

Omogućava slezini da bolje odradi svoj posao

Slezina je najveći organ u limfnom sistemu i takođe se nalazi u levom delu tela i kada spavate na toj strani ona radi bolje. Glavni razlog za to je gravitacija – pospešuje protok krvi kroz slezinu i omogućava joj da brže filtrira nečistoće.

Pospešuje eliminaciju "smeća"

Prostor između tankog i debelog creva takođe je na levoj strani. Gravitacijske sile olakšavaju "otpadu" da pređe iz tankog u debelo crevo.

Može smanjiti noćnu gorušicu

Ukoliko patite od stalne gorušice dobro je spavati na levoj strani da ulovite barem malo sna. U toj će poziciji vaš želudac biti smešten između sfinktera koji ga spaja s jednjakom. Spavanje na levoj strani onemogućava da se sadržaj želuca vraća u jednjak.

Spašava vašu jetru od preopterećenja

S obzirom da je jetra na desnoj strani tela ležanje na toj strani može napraviti pritisak na ovaj organ. Leva pozicija pak neće dopustiti toksinima i drugim štetnim supstancama da preopterete jetru.

Dobro je za srce

Leva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga u vaše telo. Zato spavanje na levoj strani može pomoći srcu da kvalitetnije i jednostavnije uradi svoj posao. Kada spavate na levoj strani gravitacija poboljšava funkciju vašeg krvotoka.

B92
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter