PROMENE NA GRUDIMA ZBOG KOJIH MORATE HITNO LEKARU: Četiri stvari koje otkrivaju RAK DOJKE!

 

Lekar vrši neke testove koji mogu uključiti mamogram, ultrazvuk, biopsiju ili kombinaciju ova tri i određuje da li je to bol kancerogenog porekla.

Veoma je važno da žene redovno proveravaju svoje grudi kod kuće, jer ćemo samo tako moći da znamo kada nešto nije u redu sa našim grudima.

Naravno, promena na dojci nije jedini upozoravajući znak za rak dojke. Dakle, na koje simptome bi trebalo obratiti pažnju?

Promenjen izgled kože

Hrapavija površina kože, koja je lisnata i zadebljala može biti znak raka dojke. U nekim slučajevima rak dojke blokira kanale koji se protežu od unutrašnjosti do spolja, uzrokujući promene na površini kože, što može učiniti da koža na grudima izgleda kao kora pomorandže.

Promenjen izgled bradavica

Neke vrste raka dojke izazivaju preokret ili povlačenje bradavice ka unutra. Obično je to zbog toga što izraslina u grudima menja oblik same dojke. U nedavnoj studiji, 7% žena sa dijagnostikovanim rakom dojke prijavilo je abnormalnost bradavica.

 

 

Iscedak iz bradavice

Još jedan abnormalni znak može biti iscedak iz bradavice, koji nije mleko. Iscedak iz bradavice, u većini slučajeva, srećom, nije znak raka, ali se ipak preporučuje hitna poseta lekaru, pogotovo ako imate curenje bez dodirivanja bradavice i ako je iscedak krvav.

Oticanje i crvenilo

Inflamatorni karcinom dojke često počinje crvenom, upaljenom kožom, pošto ćelije raka zatvaraju krvne sudove kroz koje teče limfna tečnost.

 

Glossy
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro