DA LI STE ČULE ZA HIPNO-POROĐAJ? Saznajte sve o tehnici koju su koristile Megan Markl i Kejt Midlton!

 

Od gasa za smejanje i porođaja u vodi, do epiduralne anastazeije, sa sve boljom tehnologijom mnogo češće pronalazimo različite načine za olakšavanje porođaja prirodnim putem. U poslednje vreme je pak, sve popularniji hipno-porođaj, za koji su zaslužne članice kraljevske porodice, Megan Markl i Kejt Midlton. Obe majke su naučile obu tehniku opuštanja, koja pruža mirniji, pozitivniji i manje bolan porođaj. Ali, da li zaista vredi?

Šta je hipno-porođaj?

Ovu tehniku je osmislila Mari Mongan 1989. godine, koja je rodila dvoje dece tokom pedesetih i šezdesetih bez anestezije. Monganova je kreirala tehniku spajajući tehnike disanja, opuđtanje, vizualizaciju i vođene meditacije za žene, a koju uče tokom čitave trudnoće kako bi poslednjeg dana koristile sve to u svrhu laganog i pozitivnijeg doživljaja porođaja. “Svaka žena u sebi ima moć da pozove svoj maternji instinkt za rađanje deteta u radosti i udobnosti koja oslikava prirodni proces”, otkrila je Mari u svojoj knjizi.

Žene koje su učile ovu tehniku otkrile su da su imale smireniji porođaj i dosta manje intervencije od strane doktora. Iako program ne osporava upotrebu epidurala ili drugih lekova protiv bolova, jasnose ističe da u stanju potpune opuštenosti i uz pomoć samohipnoze i dubokog disanja endorfin iz tela počinje da preuzima telo, kao i oksitocin, što sve dodatno olakšava.

 

 

Kako dospeti u fazi samohipnoze?

Samohipnoza je ulazak u stanje duboke meditacije, uz pomoć vođenih meditativnih traka i vežbi disanja. I da ne uspete da uđete u to stanje u toku porođaja, opet je dobro smiriti se u potpunosti s vremena na vreme. Statistika pokazuje da su žene u samohipnozi 17% manje tražile epiduralnu, dok je 18% manje zahtevalo medicinsku pomoć.

Da li biste isprobali ovu tehniku?

 

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije reality