Izvor:
16.08.2019 u 12:07
0

UPOZORENJE : ZAŠTO SRCE može da stane u trenutku !

Do ovoga može da dođe i samo zbog ulaska u hladnu morsku vodu.

Iznenadna srčana smrt je nagla, neočekivana smrt usled trenutnog gubitka srčane funkcije. Smrt nastupa unutar jednog sata od početka simptoma, ali se najčešće događa već nakon nekoliko minuta.

U riziku od iznenadne srčane smrti su gotovo sve osobe sa srčanim bolestima, ali najvažnije su: koronarna bolest srca, kardiomiopatije i zatajenje srca.

Neposredni uzrok iznenadnog prestanka rada srca najčešće je zloćudni poremećaj srčanog ritma, tzv. fibrilacija komora, kojoj su obično u osnovi bolest koronarnih arterija, odnosno akutni infarkt miokarda, bolesti samog srčanog mišića i ostalih srčanih struktura, ali i neke nasledne bolesti koje mogu pogodovati iznenadnoj smrti osobe s prividno zdravim srcem.

Nagli ulazak u more može biti fatalan

Do iznenadnih smrti na plaži dolazi, pre svega, zbog nepažnje samog pacijenta.

Ponekad je to uslovljeno time da pacijent uopšte ne zna da ima neku od srčanih bolesti. Znači, ako se radi o hladnoj vodi, nagli ulazak u hladnu vodu kod pacijenta koji već ima koronarnu bolest, a da ne zna da je ima, može dovesti do naglog grča krvnih sudova u celom telu, pa tako i koronarnih arterija i do nastupa srčanog udara, što može prouzrokovati naglu smrt u vodi.

Kod onih pacijenata koji znaju da imaju srčanu bolest takođe nagli ulazak u hladnu vodu može dovesti do sličnih posledica. Može dovesti i do naglog popuštanja srca i sličnih teških srčanih komplikacija– kaže dr Šebetić.

Prvi simptomi – kada treba posumnjati na srčani udar?

Osnovni prvi simptom srčanog udara je snažan i jak bol iza grudne kosti. Taj bol može da varira u intenzitetu i načinu nastanka.

Obično ne prestaje, traje kontinuirano, može da se širi u levu ruku, u leđa, u vilicu… Neke oblike srčanog udara, uz bol, prate i mučnina i povraćanje.

stil.kurir.rs
Foto : arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter