Izvor:
02.09.2019 u 19:52
0

SAVET ZA SVE: Oslobodite se kisele hrane i suvišnih kilograma! (FOTO)

Nezdrave navike u ishrani, poput prevelikog unosa hrane koja otežava rad sistema za varenje, uzrokuju brojne probavne tegobe, a one mogu štetno da deluju na odnos alkalnog i kiselog u telu.

Već više od 100 godina načela života i ishrane koje je postavio austrijski lekar Franc Ksaver Majr, a koja su predstavljena u knjizi "Alkalna ishrana" autora dr Stivena Domeniga, pomažu desetinama hiljada ljudi da uvedu red u svoju ishranu, oslobode se suvišnih kilograma i bolje se osećaju.

U svojoj knjizi dr Domenig ističe da je ono što nam se čini normalnim i zdravim, zapravo jelovnik na kojem je gotovo sve kiselo. Ali, umesto da izbacite svu kiselu hranu, savet je da smanjite unos kiselih namirnica i umesto toga uvrstite u ishranu više alkalnih namirnica, poput avokada i đumbira.

Kao što je svako meso kiselo, tako su sve aromatične i začinske biljke alkalne. Uz to, korisne su jer sadrže minerale i vitamine. Trebalo bi češće da ih jedemo i damo im važniju ulogu. Sva alkalna hrana neverovatno je korisna za zdravlje i doprineće opštoj dobrobiti.

Alkalne namirnice:

– Povrće: brokoli, kupus, spanać, raštan, zelena salata, krompir, batat, klice pasulja, cvekla, krastavac;

– Sveže voće: banane, lubenica, papaja, mango;

– Žitarice: amarant, kinoa, raž, heljda;

– Sveže začinsko bilje: bosiljak, ruzmarin, majčina dušica;

– Orašasti plodovi: bademi;

– Kvalitetna hladno ceđena devičanska biljna ulja i ulja orašastih plodova i semenki: laneno ulje, maslinovo ulje, bundevino ulje, konopljino ulje;

– Piće: čista i mineralna voda, biljni čajevi, čajevi od povrća.

Ručak je najbolje vreme za istraživanje šireg spektra alkalnih sastojaka. Telo će imati dovoljno vremena da sve lepo svari, pa u ručak možete da uvrstite i sirovu i kuvanu hranu.

Preporučujemo recept za tunu s avokadom, đumbirom, korijanderom i limetom, mnogo zanimljiviji od tipičnog ručka, a i mnogo alkalniji!

Sastojci za 1 osobu: komadić đumbira, oljušten i izrendan, 2 kašike seckanog korijandera, pola limete, kuhinjska ili morska so, biber, 1 avokado oljušten, očišćen i iseckan, maslinovo ulje, 85 grama sveže tune.

Priprema: U manjoj posudi izrendajte đumbir. Dodajte korijander i limetin sok. Dobro promešajte, posolite i pobiberite po ukusu. Smesi dodajte avokado i malo maslinovog ulja.

Stavite tiganj na najjaču vatru i tunu pržite po dva minuta sa svake strane (vreme zavisi od debljine odreska). Znaćete da je gotovo kada meso posvetli. Tunu premestite na tanjir i na nju stavite salatu od avokada.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter