Izvor:
04.10.2019 u 12:50
0

POMOZITE SEBI, POMOZITE DRUGIMA: Rečenice koje izgovaraju osobe sklone depresiji

Depresija je glavni pratilac poremećaja granični poremećaj ličnosti. Veoma često i osobe sklone depresiji izgovaraju, nesvesno, rwečnice koje ukazuju da prolaze kroz omanji pakao. Ovde ćemo pokušati da prebrojimo sve te rečenice koje svesno ili nesvesno ukazuju da osoba u vašem okruženju ima problem.

Ponekad se neko iz vaše okoline bori sa depresijom, a da to ni ne znate ni vi, ni ta osoba. Kada se osoba bori sa nekim problemom vezanim za psihičko zdravlje, retko će ga verbalno izraziti. Oni koji su u problemu, a vi to ne znate, njih je ili sramota ili ne žele da druge opterećuju. S druge strane, postoje rečenice koje ukazuju da se te osobe osećaju loše.

Oni koji pate od depresije kao da imaju svoj jezik i izgovaraju odeđene rečenice u svakodnevnom govoru i uz pomoć njih sakrivaju da se ne osećaju dobro. Ovim tekstom pokušavam da i vama i njima pomognem.

“Ne osećam se dobro”

Kada neko ovo kaže, uglavnom se pretpostavlja da je fizički bolestan, da je reč o prehladi ili nečem sličnom. Ipak, u većini slučajeva, ako nije reč o fizičkim tegobama, ova rečenica predstavlja probleme sa depresijom ili anksioznošću koje mogu da iscrpe energiju do te mere da se osoba stvarno “ne oseća dobro“.

“Živi se…”

Prilično inertan odgovor koji ne mora, ali može da znači da se osoba bori svaki dan sa svojim stanjem, bez obzira koliko je to stanje iscrpljuje i umara.

“Nisam dobro spavao/spavala prošle noći”

Ovako je mnogo lakše objasniti umor zbog depresije, nego objašnjavati zbog čega je stvarno ova osoba iscrpljena.

Ovu rečenicu depresivne osobe govore kada ih preplave misli i ne mogu da pronađu način da objasne nekome svoja osećanja.

“Malo sam umoran/umorna”

Ovde nije reč o vrsti umora koji se rešava kvalitetnim spavanjem. Pomenuti umor koji nastaje zbog depresije se krije iza ove rečenice.

“Danas mi, jednostavno, ne ide”

Šifra za: “ne osećam se kao da sam ja – ja i to me plaši“. Iako ovakvi dani nisu tako česti, kod onih koji pate od depresije znaju da se događaju. Tada je osoba obolela od depresije u velikom strahu. Tačnije, plaši se da će se raspasti i da joj treba jača terapija.

“Dobro sam”

To uglavnom znači da se osoba oseća toliko bolesno i iscrpljeno da je jedva izgurala dan i da joj ništa ne ide od ruke.

“Držim se”

Ovo uglavnom kažu depresivne osobe kada ne žele da nikog opterećuje svojim stanjem i da žele što pre da stave tačku na tu priču.

“Ovih dana baš slušam muziku”

Muzika je ponekad izlaz za one osobe koje imaju mnogo stvari u glavi, stalno razmišljaju i treba im nešto čime će da “utišaju buku“.

“Ne želim da budem sam/sama danas”

Reč je o alarmantnoj situaciji kada osoba traži pomoć i treba joj pomoć, ali ne zna kako da tu pomoć zatraži na adekavatan način.

Nataša Ilić/www.rokselana.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter