Izvor:
04.10.2019 u 16:55
0

TVRDNJE SU DOKAZALE: Antibebi pilule izazivaju dijabetes, a čaša piva ga sprečava? (FOTO)

Najnovija francuska studija tvrdi da bi na listu uzročnika dijabetesa tip 2 trebalo dodati i – antibebi pilule. Druga studija, naučnika sa Sautist univerziteta u Bangladešu, pak, sugeriše mogućnost da se prevenira šećerna bolest, a to podrazumeva da se dnevno popije jedna čaša piva.

Zaključke obe studije osporavaju mnogi naučnici i tvrde da su potrebne dodatne provere saznanja dobijenih tokom studija.

Francuski naučnici pratili su zdravlje 86.000 žena pune 22 godine i došli do zaključka da su one koje su pile kontracepciju bar jednom u životu imale trostruko veći rizik da obole od dijabetesa tip 2. Vezu između antibebi pilula i šećerne bolesti objasnili su uticajem ovih lekova na hormone koji, kada su u disbalansu, mogu da poremete i metabolizam glukoze.

Francuski stručnjaci su posebno istakli da je ovaj rizik izražen kod onih žena koje su imale istoriju dijabetesa tip 2 u porodici, koje su gojazne ili pate od policističnih jajnika. Visok rizik pokazao se i kod onih koje su pušači, starije su dobi, slabo fizički aktivne, imaju visok pritisak i nižeg su socijalnog statusa.

Oni koji veruju ovim nalazima tvrde da antibebi plula u tolikoj meri može da poremeti hormone u organizmu, pa i sam insulin koji neće dobro da obavlja svoju funkciju. To ne znači, zaključak je studije, da žene ne bi trebalo da koriste kontracepciju, ali ako imaju "lošu" genetiku ili ne žive zdravo i gojazne su, trebalo bi da izbegavaju pilule protiv začeća.

Saznanja koja dolaze iz Bangladeša sada "poništavaju" dosadašnji stav da alkohol remeti nivo šećera u krvi, uzrokuje gojaznost, a sve to vodi u razvoj šećerne bolesti. Azijski naučnici su sproveli istraživanje koje je pokazalo da čaša piva dnevno sprečava razvoj dijabetesa tip 2. I ne samo to, već da ovo piće snižava i vrednost triglicerida i ne narušava nivoe dobrog i lošeg holesterola.

Studija nije objasnila da li hemijske supstance u pivu utiču na regulaciju glukoze u krvi, ili je za to odgovoran efekat alkohola na mozak. Vođe studije uverene su da pivo pored toga što sprečava šećernu bolest, poboljšava i regulaciju nivoa šećera u krvi. Čaša piva, tvrde, ima dobar efekat i na one koji su već oboleli od dijabetsa i imaju narušene vrednosti masnoća u krvi.

Naučnici koji nisu bili uključeni u ovo istraživanje sugerišu da se ono ne prihvata olako i da ne bi trebalo eksperimentisati sa alkoholom, jer on u maloj količini može da bude okidač za razvoj karcinoma.

"ŠEĆER" IMA 199 MILIONA ŽENA

Žene češće od muškaraca obolevaju od šećerne bolesti. Trenutno u svetu više od 199 miliona žena živi sa dijabetesom. Procenjuje se da će do kraja 2040. godine taj broj porasti na 313 miliona. Poražavajuća je činjenica da su dve od pet žena sa dijabetesom u reproduktivnom dobu. One koje su obolele od tipa 2 dijabetesa imaju približno 10 puta veću verovatnoću da obole od koronarne bolesti srca u odnosu na one koje nemaju dijabetes.

Izvor:nadlanu.com
Foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter