Izvor:
15.10.2019 u 05:53
0

MOGUĆE ILI NE: HOLIVUDSKI OSMEH I CIGARETE?

Holivudski osmeh odavno nije samo prolazni trend i stvar luksuza, već rezultat adekvatne osnovne higijene, izbegavanja štetnih navika i deo brige o opštem ličnom zdravlju. Ipak, ako se procenjuje da u našoj zemlji oko 40 odsto odrasle populacije puši, postavlja se pitanje kako je moguće imati naciju sa zdravim zubima i lepim osmehom i toliko visok procenat pušača? Odgovor na to pitanje, kao i na to da li je prestanak pušenja jedino rešenje i postoje li manje štetne alternative klasičnim cigaretama, dala je doktorka Ivana Eskić, specijalista oralne hirurgije i konsultant kompanije Filip Moris (Philip Morris) u Srbiji, na ovogodišnjem 18. Kongresu stomatologa Srbije na kom je učestvovalo oko dve hiljade stručnjaka iz oblasti stomatologije.

Kada pogledate pušačku mapu sveta videćete da se naša zemlja nalazi u „crvenoj zoni“, a broj pušača ne da se ne smanjuje, već iz godine u godinu raste, a sa njim raste i broj neželjenih posledica duvanskog dima na zdravlje i estetiku. U svojoj dugogodišnjoj praksi, još nisam srela pacijenta koji je zbog upozoravajućih slika na paklici cigarete prestao da puši, i zato je pušačima koji teže tom čuvenom “holivudskom osmehu” bitno ukazati šta duvanski dim radi po zdravlje i lepotu njihovih zuba.

Sagorevanjem duvana klasične cigarete oslobađa se duvanski dim sa oko sedam hiljada poznatih štetnih supstanci, među kojima je 70 dokazano kancerogeno. Njegov uticaj na oralno zdravlje zavisi od različitih faktora, među koji su najvažniji: dužina pušačkog staža, broj cigareta popušenih na dan, učestalost pušenja duvana i otpornost organizma. U ustima dugogodišnjih pušača mogu se primetiti različite promene, od onih estetski neprihvatljivih, do promena koje ugrožavaju zdravlje pušača. Estetske promene su najčešće i čak ni one nisu potpuno bezazlene. Najuočljivije su pušačke pigmentacije koje nastaju taloženjem čvrste komponente duvanskog dima, katrana, na površini zuba čineći je lepljivijom i pogodnijom za akumulaciju dentalnog plaka, što otežava oralnu higijenu, uzrokuje pojavu karijesa i upale desni, otežava terapiju i održavanje postignutih rezultata. Zubne diskoloracije rezultat su ugradnje rastvorljivih pigmenata duvanskog dima u zubnu supstancu, pri čemu zub menja boju od žute do braon.

Dokle god je duvanski dim, kao opasnost za nastanak neželjenih estetskih promena, prisutan u ustima pušača, poliranje i izbeljivanje zuba, za nas stomatologe biće “Sizifov” posao. Nije moguće garantovati i održati postignute rezultate, jer će se sa prvom zapaljenom cigaretom nakon ovih tretmana taloženje katrana i rastvorljivih pigmenata duvanskog dima nastaviti.

Iako je prestanak pušenja sasvim sigurno najbolje rešenje u održanju zdravlja i lepote zuba, kod pacijenata koji nisu uspeli da se odreknu duvana i koji su prešli na manje štetnu bezdimnu alteranativu, rezultati su očigledniji i stabilniji.
Bezdimni duvanski uređaji kao što je IQOS, ne sagorevaju već zagrevaju duvan i pri tom umesto štetnog duvanskog dima, proizvode aerosol, glicerol i nikotin. Odsustvo od oko 95 odsto štetnih sastojaka duvanskog dima, očigledan je i očekivajuči benefit po zdravlje i lepotu usta i zuba. U aerosolu ne postoje kancerogene lepljive čestice katrana ,niti rastvorljivi pigmenti kao u duvanskom dimu.

Uloga nas kao stomatologa ne treba da bude samo reaktivna, da rešavamo probleme pacijenata kada nastanu, već i proaktivna – da zarad opšteg zdravlja budemo jedni od najvećih zagovornika prestanka pušenja. Moramo svoje pacijente redovno upozoravati na štetu koju duvanski dim nanosi zdravlju i izgledu njihovih zuba i savetovati ih da, ako ne mogu da prestanu da puše, pokušaju da pređu na manje štetne alternative. Jedno je sigurno, zdravlje usta i zuba je bez obzira na trendove imperativ. Izuzećem duvanskog dima i šanse za „holivudski osmeh“ i mnogo ređe odlaske na procedure poliranja i izbeljivanja su neuporedivo veće.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs/Ivana Eskić
Foto: Pixabay.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter