Izvor:
09.11.2019 u 10:47
0

SPREČITE OVU BOLEST NA VREME: Izlečite EŠERIHIJU KOLI!

Specijalista urologije otkriva kako dolazi do upale bešike i šta preduzeti.

Stalna potreba za mokrenjem, peckanje prilikom mokrenja, bol u donjem delu leđa, neprijatan miris urina, bol prilikom seksualnog odnosa, kao i bol u predelu iznad stidne kosti samo su neki od simptoma urinarne infekcije.

Bakterija uzrokuje upalu

Bakterija Ešerihija Koli je čest uzročnik bakterija mokraćnog sistema kod žena. Spada u grupu koliformnih bakterija, onih koje žive u crevu.

Tipični simptomi su učestali nagon za mokrenjem, pečenje i bol, ponekad s tragovima krvi u urinu. Nalaz bakterija u urinu, ali bez ikakvih simptoma upale, nazivamo asimptomatskom bakteriurijom, kaže urolog dr. Čičin-Šain.

Do upale bešike najčešće dolazi ako je žena bila izložena hladnoći ili nakon seksualnog odnosa, zbog veće izloženosti bakterijama, a tada je u velikom broju slučajeva reč o kratkotrajnoj iritaciji.

Ako su prisutni već navedeni simptomi poput peckanja prilikom mokrenja, bolova u donjem delu leđa, neprijatnog mirisa urina, učestalog mokrenja, ali i povišene telesne temperature, potrebno je odmah se javiti svome lekaru koji će nas uputiti na analizu krvi i urina, te dobiti uvid u našu dijagnozu.

Ako su obradom isključeni predisponirajući faktori upale, a to su kamenac u bubregu ili bešici, zaostajanje urina bilo u bubrezima, bilo u bešici, taj oblik infekcije najčešće ne zahteva lečenje.

"Bakterije žive u organizmu, ali mu ne štete. Drugi problem je ako su te bakterije uzrok recidivirajućih upala s gore navedenim tegobama. Tada je potrebno rešiti predisponirajuće faktore. Ako ih nema, tada treba provoditi prolongiranu terapiju uroantisepticima, ističe dr. Čičin-Šain.

Mnogo tečnostii lekarski nadzor

Dobra vest je da prilikom upale mokraćne bešike možemo olakšati simptome. Ali, treba znati da se ne smemo "lečiti" bez stručnog nadzora.

Ako je reč o blagoj iritaciji urinarnog trakta, dobar deo problema da se reši samo uzimanjem veće količine vode i čaja za urinarne infekcije. Uz velike količine tećnosti simptomi će se povući za nekoliko dana i bez uzimanja antibiotika.

"Najčešća greška je samoinicijativno uzimanje antibiotika, 'ostataka' iz kućne apoteke, u neadekvatnoj dozi. Posle samo jedne popijene tablete sve naknadno učinjene urinokulture že ostati sterilne i neće moći da dokažu koja bakterija j izazvala upalu", upozorava primarijus dr. Dalibor Čičin-Šain.

Najpre, treba dati uzorak urina za stvaranje urinokulture, a tek onda po potrebi i preporuci svog lekara uzeti antibiotik.

Kada pristignu nalazi, lekar će utvrditi je li ordinirana terapija dobra ili je treba zameniti.

Kako sprečiti ponavljanje infekcije mokraćne bešike?

"Kada jednomdobijete upalu bešike, trebalo bi učiniti sve kako se ona ne bi ponavljala", kaže dr.Čičin.

  • pijte do osam čaša vode dnevno
  • mokrite svaka 2 do 4 sata i pritom izmokrite do kraja
  • popijte dve čaše vode pre i dve nakon seksulanog odnosa
  • ako je potrebno, promenite kontracepciju
  • nemojte da nosite usku odeću u području reproduktivnih organa
  • nemojte da se kupate u kadi, nego se tuširajte
  • nakon vršenja velike nužde obavezno se brišite od napred prema nazad

Ako se upala uporno ponavlja, ako suprisutna i druga stanja ili vaš organizam slabo reaguje na lečenje, najbolje je obratiti se urologu.

Stil.kurir.rs
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter