Izvor:
13.12.2019 u 20:44
0

BIH PO BROJU OBOLELIH OD MORBILA U RANGU SA AFRIKOM


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da je napravljen korak unazad kada je reč o naporima u borbi protiv morbila, a prema objavljenim podacima, Bosna i Hercegovina se po broju obolelih u ovoj godinu našla u rangu s afričkim zemljama.

Zavodi za javno zdravstvo i zdravstvene institucije u BiH pripremaju se na novi talas zbog predstojeće sezone gripa i virusa, kada se i poveća broj obolelih od morbila. U prošloj godini na području BiH registrovano je više od 1.400 obolelih, preneo je portal Klix.ba.

U Federaciji, ali i nekim delovima Republike Srpske, bila je proglašena i epidemija morbila. Samo na području FBiH do sada je zabeležen 1.331 slučaj obolelih od malih boginja, a dva su smrtna slučaja.

Među obolelim od morbila, 64 posto slučajeva bile su osobe mlađe od 10 godina. Iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali su da je, s obzirom na vakcinalni status, 99 posto obolelih bilo nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano.

Slučajevi malih boginja registrovani su u svim kantonima Federacije BiH, a najviše u Kantonu Sarajevo (65 odsto) i Srednjobosanskom kantonu (22 posto).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 5. novembra ove godine u 187 zemalja članica prijavljeno je više od 413.000 obolelih.

Najgora situacija je u Kongu gde je zabeleženo više od 250.000 sumnjivih slučajeva i više od 5.000 smrtnih slučajeva povezanih s morbilama. Novi slučajevi se beleže i u drugim afričkim zemljama iz sedmice u sedmicu.

Bosna i Hercegovina se po broju obolelih našla "rame uz rame" s afričkim zemljama, Gruzijom, Ukrajinom, Kazahstanom, Indijom, kao i pojedinim zemljama Latinske Amerike u kojima je zabeleženo 50 slučajeva na milion stanovnika.

Svetska zdravstvena organizacija apelovala je na sve države da osiguraju visok stepen vakcinacije protiv morbila, da ponude vakcinaciju osobama koje nemaju dokaz o imunizaciji, jačaju epidemiološki nadzor za slučajeve temperature s osipom kako bi sprečili epidemiju, osiguraju da se svi uzorci krvi osoba za koje se sumnja da su zaražene analiziraju u roku od pet dana.

SZO je takođe pozvala da sve države budu spremne za brzi odgovor na uvezene slučajeve morbila kako bi sprečili širenje, prepoznaju komplikacije na vreme i ponude adekvatan tretman kako bi sprečili smrtne slučajeve te da deci s ospicama u ishranu uvrste A vitamin kako bi smanjili komplikacije i smrtnost.

Naglašavaju i da je potrebno osigurati i to da medicinsko osoblje bude vakcinisano.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter