Izvor:
17.02.2017 u 04:34
0

OPET SE IGRAJU BOGA: Amerikanci podržavaju genetsku modifikaciju!

Od kad je CRISPR – jeftina i laka tehnologija za izmenu gena, stupila na scenu, naučnici se bave jednim od najvećih etičkih pitanja – mogućnošću promene gena ljudskih embriona uz potencijalno menjanje DNK sledećih generacija.

Pitanje treba li dozvoliti tako dramatičnu i trajnu promenu javilo se kada je postalo jasno da CRISPR tehnika znatno oklakšava vršenje izmena na genima.

Ove diskusije dostigle su svoju kulminaciju za vreme Samita za izmenu gena u Vašingtonu u decembru 2015. godine.

Na tom višednevnom mitingu, lideri Amerike, Engleske i Kine raspravljali su o načinu upotrebe CRISPR tehnologije. Zaključak je bio da bi genetska izmena somatskih ćelija (gde izmene ne utiču na reprodukciju jedinki i samim tim ne mogu da se prenesu na buduće generacije) trebalo da bude dozvoljena.

Najskoriji izveštaj se ne razlikuje mnogo od izveštaja iz 2015. – Američki naučni savetodavni komitet podržava izmenu ljudskih embriona, ali u veoma specifičnim uslovima. Naime, potrebno je sprovesti obimna dodatna istraživanja da bi genetičari i lekari stekli jasnu sliku o rizicima povezanim sa CRISPR metodom. Jednom kada do toga dođe, izmene bi trebalo da se vrše samo sa ciljem lečenja pojedinih bolesti ili invaliditeta, i to samo ako ne postoje druge opcije.

Naučnici će takođe morati da reše problem izmene pogrešnog dela genoma.

Velika je verovatnoća da čak ni u budućnosti regulatorna tela Amerike neće dozvoliti upotrebu CISPR-a ni u kom slučaju, osim za tretiranje retkih bolesti i invaliditeta, tako da primere „dizajniranih beba“ svakako nećemo videti u skorije vreme.

b92.net
Foto: wikipedia/Henk Caspers,Naturalis Biodiversity Center

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter