Izvor:
14.03.2017 u 09:42
0

Šta se dešava sa organizmom ukoliko 5 sati NE PIJETE VODU!

Čovek čak i u najboljim uslovima ne može da preživi bez vode više od pet dana, ali već posle nekoliko sati dolazi da alarmantnih promena u organizmu.

Da bi telo optimalno funkcionisalo neophodno je unositi dovoljno tečnosti, oko dva-dva i po litra dnevno. Ukoliko ne unosimo dovoljno vode, organizam funkcioniše u štedljivom modusu. Čak 77 odsto mozga čini voda, a udeo tečnosti u jetri, mišićima i koži iznosi više od 60 odsto. Zbog toga su ovi organi naročito osetljivi na nedostatak tečnosti.

Kada će se ispoljiti prvi simptomi dehidratacije zavisi od starosti, pola, aktivnosti i težine: što je osoba lakša, to će brže dehidrirati. Ako pravi intenzivnije pokrete, izgubiće više vode znojenjem. Aktivni ljudi, nezavisno od težine, potroše oko dva i po litra tečnosti dnevno, a osoba teška 70 kilograma oko 0,2 litra na sat. Nedostatak tečnosti se prvo odražava na krv, koja postaje gušća, sporije protiče i, samim tim, usporeno transportuje kiseonik i hranljive materije do organa.

U prvim satima nedostatka tečnosti javljaju se simptomi kao što su suva usta, a najkasnije posle pet sati osoba je žedna i oseća slabost. Osim toga, pokreti su joj usporeni: mora da uloži više napora da bi napravila pokret nego kada je telo dobro hidrirano. Telesna temperatura raste, a puls se ubrzava, jer je za pumpanje gušće krvi potrebno više napora.

Umne sposobnosti popuštaju nekoliko sati posle konzumiranja tečnosti: koncentracija, sposobnost reagovanja i učenja slabe. Primera radi, povećavaju se greške pri vožnji automobila, ili teže pratimo sagovornika ili predavača. Studija o konzumiranju tečnosti sprovedena u Nemačkoj 2012. pokazuje da konzumiranje tečnosti ujutro ili tokom nastave poboljšava IQ ispitanika za čak pet procentnih poena.

Deset sati nakon unošenja tečnosti koncentracija još više slabi, postajemo pospani i nestrpljivi. Metabolizam se usporava. Ako, na primer, osoba teška 70 kilograma uz normalnu aktivnost ceo dan ne uzima tečnost, to odgovora gubitku od dva i po litra ili četiri odsto telesne težine. Javljaju se kardio-vaskularni problemi, glavobolja i vrtoglavica. Ako se voda ne unosi više od tri dana, osoba upada u stanje delirijuma i ispoljavaju se dramatični simptomi:

1. nesposobnost gutanja

2. problemi sa sluhom i vidom

3. isušena, neosetljiva koža

Ako je deficit veći od 20 odsto, čovek postaje nesposoban za život. Smrt usled nedostatka tečnosti najavljuju grčevi, otečeni jezik i bolovi pri mokrenju.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter