Izvor:
14.03.2017 u 18:09
0

SVETSKI STRUČNJACI O RAKU DOJKE: Od „prekomerne terapije“ pacijent nema koristi!

Smrtnost među pacijentima obolelima od raka dojke opala je za jednu trećinu u poslednjih 30 godina. Tome je doprinelo rano otkrivanje bolesti i razvoj novih terapija.

Stručnjaci za rak dojke sve više pažnje poklanjaju unapređenju životnog kvaliteta obolelih i "prekomernoj terapiji". Upravo ova dva pitanja zajedno sa razvojem novih terapijskih smernica biće centralne teme na 15. Sankt Galen Međunarodnom kongresu o raku dojke od 15. do 18. marta u Beču.

"Ponosni smo što smo uspeli da dovedemo kongres u Beč, jer to pokazuje da je naša stručnost međunarodno priznata", izjavio je Mihael Gnant, rukovodilac univerzitetske klinike za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Beču i jedan od predsedavajućih.

Sankt Galen kongres je poznat po tome što učesnici konsenzusom određuju postupke u lečenju raka dojke, koji se potom u celom svetu svakodnevno primenjuju kao smernice u određivanju terapije za obolele.

Uprkos interdisciplinarnom utvrđivanju terapije, hirurgija i dalje čini sastavni deo lečenja u 96 odsto slučajeva.

"Prekomerna terapija" predstavlja postupak u lečenju od kojeg pacijent nema koristi, a ugrožen mu je kvalitet života. Terapija zračenjem nije podjednako delotvorna za svakog pacijenta, ali se prepisuje svakome posle operacije. Jedan od ciljeva kongresa jeste određivanje bioloških podtipova kako bi se lakše odredili pacijenti kojima terapija zračenjem nije neophodna.

b92.net
foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter