Izvor:
21.03.2017 u 09:08
0

DA LI STE OVO ZNALI? Svaki deo maslačka blagotvoran je za vaše telo!

Maslačak je biljka koja nas asocira na dolazak proleća. Od početka proleća pa do jeseni možemo je pronaći na livadama, u prakovima pa i u našim vrtovima. Od davnima se koriste svojstva maslačka u lekovite svrhe, i to svi njegovi delovi.

Koren maslačka sadrži tarakscin, pektine, stereol, tanin, kalijum, pospešuje varenje, pročišćava i jača organizam pospešujući izbacivanje štetnih stvari , čisti sluznicu disajnih organa, a naročito je poznato njegovo delovanje u pročišćavanju i lečenju jetre. U slučaju poremećaja rada jetre, priprema se čaj od 25g korena i 25g listova maslačka, tako što se navedeno prokuva u 1l vode pola sata. Preporučuje se jedna šoljica ovog čaja pre svakog obroka.

Stabljike maslačka koriste se za čišćenje želuca i lučenja želučanih sokova, rastvaranje žučnih kamenaca ali i za čišćenje kože usled pojave lišajeva i raznih osipa. Takođe stabljike maslačka navode se kao odlično sredstvu za lečenje šećerne bolesti.

Listovi maslačka sadrže vitamine A, C, D i B grupe, kao i gvožđe, magnezijum, cink, kalijum, kalcijum, mangan, bakar. Preporučuje se upotreba kod urinarnih infekcija, kao i kod visokog krvnog pritiska, dok cvet maslačka ima antioksidativna svojstva, a od njega napravljen sirup koristi se za lečenje prehlade, bronhitisa kao i upale desni.

Recepti:

Čaj protiv dijabetesa

Napraviti mešavinu od po 20g korena maslačka, cvetova maslačka, listova borovnice, mahuna pasulja. Mešavinu preliti sa 0,5l hladne vode i poklopiti, ostaviti da stoji 12 sati, a onda je zagrevati na tihoj vatri do ključanja, nakon čega se ostavi da ključa 5min. Konzumacija: Šoljicu čaja piti tri puta dnevno, pola sata pre obroka.

Čaj za ‘topljenje’ žučnog kamena, protiv anemije i reume

U 0.2l tople vode dodati tri do pet korena (usitnjenog) maslačka, zagrevati na tihoj vatri do ključanja, ostaviti da vri 10min. Konzumacija: Piti dve šoljice čaja pola sata pre obroka.

Čaj protiv celulita

Za pripremu čaja potrebno je po 25g listova maslačka, korena maslačka, listova koprive, korena čička. Odvojiti korenje od listova u dve posude, promešati. Malu kašiku korenja preliti šoljicom vode, sve to ostaviti da ključa 20min. Nakon toga dodati malu kašiku lišća, skloniti sa vatre i ostaviti 10min, nakon čega procediti. Konzumacija: 2-4 šoljice dnevno.

Čaj za lečenje upale mokraćne bešike

Malu kašiku usitnjenih listova maslačka preliti sa 0,2l ključale vode, poklopiti i ostaviti 10 do 15min. Piti jednu šoljicu tri puta dnevno. Nakon tri meseca konzumacije napraviti pauzu od 30dana, zatim nastaviti konzumirati još tri meseca.

Izvor: saveti.rs
Foto: Twitter/Bamrezacom

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter