Izvor:
22.03.2017 u 16:43
0

Ovo vam sigurno nije poznato: 10 STVARI KOJE MORATE ZNATI O ANESTEZIJI!

Prilikom operacije telo trpi nepodnošljiv bol koji može da izazove naprasnu smrt. Da se to ne bi desilo, koriste se anestetici koji blokiraju centre za bol. Evo šta treba da znate o njima.

Sve veće hirurške intervencije izazivaju nepodnošljiv bol, a svaki organizam na takav bol reaguje stanjem šoka. To stanje može da izazove i naprasnu smrt i da bi se to izbeglo, primenjuju se anestetici koji blokiraju centre za bol.
– Anestezija kod pacijenta istovremeno izaziva i strah i olakšanje. Strah je od gubitka svesti i kontrole nad sopstvenim telom, a olakšanje od gubitka bola tokom intervencije – kaže dr med. Ivana Krstić Lečić, specijalista anesteziologije s reanimatologijom na Vojnomedicinskoj akademiji.

Koje vrste anestezije postoje?
– Postoji više vrsta anestezije, opšta ili totalna, epiduralna, spinalna, blok-anestezija… Koja će biti primerena za planiranu operaciju, zavisi od odluke anesteziologa i od same intervencije. Tu odluku anesteziolog donosi prilikom pregleda pacijenta i razgovora s pacijentom, a na osnovu njegovog zdravstvenog stanja, lekova koje uzima, alergije, životnih navika (narkomanija, alkoholizam…).

Čemu služi pregled anesteziologa pre intervencije?
– Neophodno je da anesteziolog pre operacije pregleda pacijenta i stekne uvid u kompletnu medicinsku dokumentaciju, laboratorijske analize krvi i urina, snimak pluća i EKG kako bi utvrdio da li je spreman za zahvat. U slučaju hitnih operacija anesteziolog u operacionoj sali nadoknađuje gubitak krvi, leči poremećaj srčanog ritma, visok pritisak, srčani zastoj…

Može li pacijent sam da izabere vrstu anestezije?
– O vrsti anestezije i načinu vođenja anestezije odlučuje anesteziolog u dogovoru s hirurgom, dok se za pojedine vrste intervencija (bezbolni porođaj, operacije vena i sl.) može primeniti specifična anestezija (epidural, spinal, blok…) ukoliko pacijent to želi.

Zbog čega anesteziologu ne smete ništa da prećutite?
– Upotreba narkotika, alkohola, epilepsija, mišićna slabost, psihijatrijska oboljenja i nasledna oboljenja mogu biti uzrok komplikacija tokom intervencije i nakon nje ako anesteziolog ne zna za njih i ne odabere adekvatnu vrstu anestezije.

Da li je opšta anestezija isto što i duboki san?
– Nije jer se tokom spavanja pokreću ekstremiteti, samostalno dišemo, reagujemo na spoljne nadražaje. U opštoj anesteziji snažni lekovi parališu mišiće jer je to neophodno za hirurški rad. Blokira se stanje svesnosti i, što je najvažnije, blokira se bol.

Ima li razlike u anesteziji kod dece i odraslih?
– Zrelost organa kod odraslih i kod dece nije ista, kao ni mogućnost saradnje pacijenta s anesteziologom, što zahteva poseban pristup, izbor anestetika i njihove doze.

Postoje li pacijenti koji se ne mogu uvesti u anesteziju?
– To su oni pacijenti čije trenutno zdravstveno stanje zahteva prethodnu popravku. Recimo, ekstremno visok pritisak mora da se otkloni pre uvođenja u anesteziju.

Može li anestezija da popusti u toku operacije?
– Da se to ne dogodi, dodaje se anestetik tokom operacije i tako se planira momenat buđenja.

Kakvi lekovi se koriste za anesteziju i koliko su opasni?
– Reč je o specifičnim lekovima koji se ne mogu naći u slobodnoj prodaji. Ukoliko dospeju u pogrešne ruke, mogu biti opasni.

Koliko vremena treba da prođe između dve anestezije i koliko najduže može trajati njeno dejstvo?
– Anestezija se može primati više puta uzastopno, čak i istog dana. Ako je to neophodno, može održavati i više dana, pa čak i mesecima u slučaju veštačke kome.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/daniloo322

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter