Izvor:
25.03.2017 u 01:59
0

DA LI STE ZNALI? Pluća ne služe samo za disanje!

Stručnjaci Univerziteta u Kaliforniji proučavali su pluća miševa i otkrili da ona proizvode oko polovine trombocita, krvnih zrnaca ključnih za zgrušavanje krvi.

Dugo se pretpostavljalo da se većina, ako ne i svi trombociti proizvode u koštanoj srži, a da se samo jedan deo proizvodi u plućima. Međutim, naučnici su shvatili da je značaj pluća u proizvodnji trombocita potcenjen i čak otkrili da su ona "rezervoar hematopoetskih matičnih ćelija koje priskaču u pomoć,kada se zalihe trombocita u koštanoj srži smanje".

– Ovo otkriće nam pruža mnogo sofisticiraniji uvid u ovaj organ – pluća ne služe samo za disanje, nego učestvuju i u formiranju ključnih komponenti krvi – kaže jedan od autora rada Mark Luni.

– Ono što smo zapazili kod miševa, najverovatnije važi i kod ljudi.

Ako je to tačno, istraživači smatraju da će pronaći bolji način lečenja bolesti krvi, ali i povećati uspešnost transplantacija pluća.

Izvor: Newser
Foto: Wikipedia, Thinkstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter