Izvor:
06.04.2017 u 13:05
0

UPOZORENJE ZA SVAKOG KO JE NAPUNIO 40 GODINA: Ovo su prvi znakovi ozbiljne demencije!

Termin demencija odnosi se na slabljenje funkcije mozga koja se obično manifestuje gubitkom pamćenja i teškoćama u procesu mišljenja.

Ovo stanje zaista je ozbiljno i za obolele užasno, a utiče kako na pacijenta, tako i na njegovu porodicu.

Ipak, treba znati da demencija nije bolest, već skup mentalnih poremećaja, poput sledećih:

Vaskularna demecija

– Starački hidrocefalus

Krojcfeld-Jakobova bolest

Parkinsonova bolest

– Hantingtonova bolest

– Demenicja sa Levijevim telima

Alchajmerova bolest

Frontotemporalna demencija

Postoji više od 100 različitih tipova demencije, a svaka progresivno oštećuje mozak, piše Healthy Definition. Najčešći tip je Alchajmerova bolest, budući da više od 50 odsto slučajeva demencije uključuje ovaj poremećaj. Prema podacima, više od 200 hiljada ljudi u Srbiji pati od Alchajmerove bolesti.

Demencija pogađa na različite načine

Kako će se demecija manifestovati zavisi od osobe, odnosno njene fizičke i psihičke stabilnosti, kao i od podrške porodice. Iako je neizlečiva, kada se rano otkrije, tretmani su prilično uspešni i mogu na duge staze da odlože simptome koji će svakako doći.

Ovo je 12 upozoravajućih ranih znakova demencije:

1. Problemi sa kratkoročnom memorijom

Ovo je jedan od najranijih znakova demencije, a postepeni gubitak kratkoročne memorije je veoma suptilna promena. Prvo osoba ne može da se seti događaja koji su se odigrali pre mnogo godina, ali imaju poteškoća da se sete i skorašnjih dešavanja. Više ne mogu da zapamte ni zašto su krenuli negde ili gde su ostavili svoje stvari.

2. Teškoće u pronalaženju pravih reči

Ako osoba teško bira određenu reč, može biti da je demencija već počela. Vođenje sadržajnog razgovora za ove osobe može biti jako teško, jer im treba više vremena da shvate šta im se govori. Takođe, javlja se teškoća sa pamćenjem specifičnih reči.

3. Promene raspoloženja

Još jedan rani znak demencije. Osoba pogođena ovim stanjem češće se oseća depresivno, a kod nekih pacijenata dolazi čak i do kompletne promene ličnosti. Na primer, ako su ranije bili stidljivi, postaju potpuno otvoreni i hrabri.

4. Letargija

Pacijenti oboleli od demencije lako gube interesovanje za nešto. Više ne uživaju u stvarima koje su ranije voleli da rade, a dolazi čak i do gubitka volje za izlaženjem iz kuće i provođenjem vremena sa najmilijima.

5. Teškoće sa rešavanjem problema i pravljenjem planova

Pravljenje planova ili praćenje već isplaniranih procesa veoma je teško za ljude u ranoj fazi demencije. Suočavaju se i sa teškoćama sa brojevima, gube sposobnost da se fokusiraju.

6. Otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti

Uobičajen simptom demecije jeste i gubljenje sposobnosti za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, koje su ranije obavljali automatski. U dosta slučajeva, pacijenti više ne znaju da se odvezu na poznato mesto ili da se sete pravila neke igre.

7. Vreme više nije isto

Razlikovanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti veliki je izazov za ljude koji pate od demencije. Čak može da im bude teško da razumeju zbog čega nešto treba da se dogodi sutra, a ne odmah.

8. Teško prepoznaju mesta

Iako su im nekada bila veoma poznata, pacijenti oboleli od demencije više ih ne prepoznaju. I sopstvena kuća može da im izgleda nepoznato i ne sećaju se puta kojim se ide na neko odredište.

9. Probelmi sa pisanjem

Zadatak da nešto napišu veoma je frustrirajući i težak, jer ne mogu da pronađu odgovarajuće reči.

10. Počinju da ponavljaju stvari i reči

Oboleli od demencije počinju da ponavljaju postupke i rečenice koje su već izgovorili u istom razgovoru. Osećaju nagon da postave pitanje koje su već postavili ili im je bilo postavljeno. Ponavljaju postupke poput pranja zuba, češljanja kose i brijanja.

11. Izbegavaju promene

Ovo se odnosi na neke aspekte ranijih iskustava, poput sećanja da su se negde izgubili. Kako bi izbegli da se takva iskustva ponove, izbegavaju svaku promenu.

12. Ne mogu da prate priču

Kao što je već rečeno, oboleli od demecije imaju teškoće sa koncentracijom i fokusom. To se najviše odražava na njihovoj nesposobnosti da prate tok priče, bilo da sa nekim razgovaraju ili gledaju film.

Izvor: stil.kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter