Izvor:
07.04.2017 u 04:44
0

SEZONA ALERGIJA NA POLEN JE POČELA: Zaštitite se na vreme!

Kada krajem februara počne sezona cvetanja drveća, kod osoba alergičnih na polen javljaju se neprijatni simptomi kao što su crveni, otečeni kapci, kijavica i umor.

Polenska alergija liči na najobičniju kijavicu, ali ako simptomi (zapušen nos, curenje nosa, kijanje) potraju i javljaju se uvek u istom periodu godine ili u istovetnim okolnostima, praćeni svrabom u nosu i očima, nekada i suzenjem očiju, radi se o alergijskoj kijavici i alergijskom konjunktivitisu objašnjava dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse.

Alergije najčešće izazivaju polen leske, jove, topole, vrbe, belog jasena i breze. Ovakva reakcija organizma po pravilu nije opasna, ali je veoma neprijatna i nepovoljno utiče na kvalitet života. Alergije su opasne tek ako prerastu u alergijsku astmu.

Alergije su stanja u kojima postoji pojačana reaktivnost imunog sistema, zbog čega se mogu javiti poremećaji na: koži, vidljivim sluzokožama, crevnoj sluzokoži ili sluzokoži disajnih puteva. Sve ove pojave mogu biti veoma blage, ali i dramatične, kao što je na primer stanje anafilaktičkog šoka, koji često dovodi do smrtnog ishoda objašnjava doktorka Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse, i dodaje:

Polen drveta (od februara do maja), trave (od maja do jula) i zeljastih biljaka (od jula do oktobra) prisutan je više od pola godine. Ali vi sasvim sigurno niste alergični na sve vrste polena. Zato je važno da obavite testove kako biste identifikovali alergene koji vas najviše muče.

Zaštitite se od polena

Kada je koncentracija polena na koji ste alergični povećana u vazduhu, lekari ne preporučuju provetravanje soba. Takođe tada veš ne bi trebalo da sušite napolju. Ukoliko možete ugradite filtere za zaštitu od polena u spavaćoj sobi i ugradite specijalne filtere u automobil. Nosite naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima. Ukoliko nosite kontaktna sočiva, ne bi bilo loše da se malo odmorite od njih dok traje sezona polena. Presvucite se posle svake šetnje i operite kosu pre spavanja, da uklonite sav polen koji ste doneli sa sobom. Redovno perite ruke i ne dirajte oči kad osetite svrab. Nos možete ispirati fiziološkim rastvorom. Izbegavajte duvan i bazene sa hlorisanom vodom, jer oni samo mogu pogoršati već postojeće simptome.

Lečenje

Kada je koncentracija alergena visoka, pacijentima se preporučuje da uzimaju lekove koji će smanjiti ili sprečiti alergijske reakcije organizma. Lekovi ne leče samu bolest, već samo njene manifestacije koje nastaju u kontaktu sa alergenom, tačnije, dovode samo do poboljšanja trenutnog stanja. Lek za potpuno izlečenje alergije ne postoji u klasičnoj medicini.

Koji lekovi deluju protiv polenske kijavice?

– Antihistaminici: postoje u obliku tableta, kapi za nos i kapi za oči.

– Kortizon: ima jače dejstvo od antihistaminika, ali u većini slučajeva i izraženija neželjena dejstva. Postoje sprejevi za nos ili kapi za oči sa kortizonom.

Savet: Probajte različite aktivne supstance i lekove sve dok ne pronađete preparat koji najbolje deluje.

Ukrštene alergije

Osobe koje pate od alergije na polen posle izvesnog vremena mogu da razviju i alergijske reakcije na određene namirnice. Ovakva ukrštena alergija nastaje usled sličnosti polena i određenih belančevina odgovarajuće namirnice na koje organizam, prirodno, odgovara alergijskom reakcijom. Primera radi, kod osoba alergičnih na polen breze kasnije može da se javi alergija na lešnik, a propratni simptomi su svrab, utrnulost i peckanje u usnoj duplji.

Izvor: blic.rs
Foto: Twitter/b92vesti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter