Izvor:
10.04.2017 u 08:44
0

BUDITE UMERENI: Evo šta može da vam se desi od previše vitamina C!

Kad je u pitanju prevencija bolesti, jačanje imuniteta, ali i oporavak od zimskih prehlada, sa svih strana čućete savete da bi trebalo jedete mnogo limuna i drugog južnog voća ili da uzimate dodatke ishrani obogaćene C vitaminom.

To jeste istina, ali samo donekle. Kako upozoravaju stručnjaci, čak ni s ovim vitaminom, koji se rastvara u vodi pa se nije lako zaista njime otrovati (osim ako baš ne biste uspeli da odjednom pojedete oko kilogram čiste askorbinske kiseline), ne bi trebalo preterivati. Posebno ne kad su u pitanju suplementi askorbinske kiseline.

– Da bi se naš organizam odbranio od bakterija i virusa, neophodan nam je C vitamin. On je neophodan da bi se očuvala stabilnost ćelija imunog sistema– kaže doktor Klaus Šefer.

Međutim, Šefer savetuje da nikad ne uzimamo one ogromne doze iz suplemenata vitamina C, koje obično iznose od 500 do 2000 miligrama aksorbinske kiseline, jer je prosečnoj osobi sasvim dovoljno da dnevno unese od 60 do 100 miligrama ovog vitamina.

– Rizici od dugoročnog uzimanja maksimalno dozvoljenih količina askorbinske kiseline nisu dovoljno istraženi, pa je bolje držati se umerenih doza i to onih dobijenih iz svežih namirnica – savetuje doktor.

Predoziranje vitaminom C nanosi štetu bubrezima. Povećava se kiselost urina, što može da dovede do stvaranja kamena u bubregu. Takođe, kad se pretera s vitaminom C nije retka ni pojava nesanice ili glavobolje, ali i gorušice, bolnih grčeva u stomaku, mučnine, povraćanja, proliva…

Uravnotežena ishrana najbolji je način da se spreči nedostatak vitamina C, a namirnice koje su njime bogate jesu citrusi, brokoli i kiseli kupus. Voće i povrće ne samo da su idealan izvor vitamina nego i sadrže hranljiva vlakna i minerale.

– Em su zdraviji za organizam, em nemaju nuspojava – naglašava lekar.

Izvor:Telegraf.rs
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter