Izvor:
10.04.2017 u 21:25
0

OPREZ: Od oralnog seksa možete da dobijete rak!

Rak glave i vrata jedan je od najčešćih karcinoma, ali se za njega slabije zna. Njegovom razvoju doprinose konzumacija alkohola i cigareta, ali i može ga prouzrokovati i oralni seks.

Tačnije, može ga uzrokovati HPV infekcija koja se može preneti u usnu šupljinu i ždrelo i postupno razviti u karcinom. Paradoks leži u tome što je ovaj rak najlakše dijagnostifikovati i to pukim pregledom usne šupljine.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Evropi i svetu. Procenjuje se da je broj obolelih od karcinoma glave i vrata u Evropi oko 140.000 godišnje (što ne uključuje karcinome kože),a s više od 65.000 smrti na godišnjem nivou, prenosi 100posto.hr.

Rak glave i vrata razvija se u sluznici gornjeg probavnog i disajnog trakta, koji uključuje usnice, usnu šupljinu, ždrelo, grkljan i sinuse.

Simptomi raka glave i vrata zavise od lokalizacije primarnog tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboleli neretko zanemaruju. Na njegov razvoj utiču konzumacija alkohola, pušenje i oralni seks. Naime zbog HPV virusa, koji se može preneti u usnu šupljinu i ždrelo, postupno može doći do razvoja ovog karcinoma u tom području.

alo.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter