Izvor:
24.04.2017 u 13:42
0

DVAPUT RAZMISLITE PRE NEGO ŠTO URADITE: Evo šta se dešava vašem telu samo 10 sati nakon što stavite lak za nokte!

Opšte je poznato da konstantno lakiranje noktiju može da isuši nokte i promeni njihovu boju. Međutim, ovaj kozmetički proizvod može imati i mnogo ozbiljnije posledice po zdravlje.

Lak za nokte ne morate izbegavati u potpunosti, samo bi ipak trebalo obratiti pažnju na njegove sastojke, koji se mogu naći i u našem organizamu.

Naučnici su vršili ispitivanje na grupi žena koje su nalakirale nokte. Nakon 10 sati nivo štetnih sastojaka iz laka koji se nalazio u njihovom organizmu, bio je čak 7 puta veći od normalnog. Rezultat je bio zapanjujući.

Šta je to što je opasno za naše zdravlje, a nalazi se u lakovima za nokte?

Toluen – rastvarač koji čuva pigment laka. Utiče na centralni nervni sistem, može da izazove glavobolju, nesvesticu ili mučninu.

Formaldehid – bezbojan gas. Ukoliko patite od alergija, u kontaktu sa formaldehidom , postoji mogućnost pojave dermatitisa. Takođe može doći do pojave hemijskih opekotina, a u nekim slučajevima i poremećaj srčanog ritma.

Dibutil ftalat – se koristi kao miris. Prisustvo ove opasne komponente može izazvati endokrine poremećaje, kao i bolesti respiratornog trakta.

Kako bi odabrati lak za nokte koji neće imati štetne uticaje na vaše zdravlje, pre kupovine laka posebno obratite pažnju na sastojke koji se nalaze na ambalaži, uglavnom su napisani sitnim slovima. Vaše zdravlje je ipak u vašim rukama.

Izvor: Telegraf
Foto: Uradi sam

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter