Izvor:
28.04.2017 u 21:34
0

OPREZ DA NE BUDE KASNO: Namirnice koje mogu biti okidač migrena!

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Current Neurology and Neuroscience Reports pokazali su kako migrena pogađa više od 15% odraslih osoba širom sveta. Problemi s migrenom od prosečne glavobolje razlikuju se po intenzitetu bola i simptomima, a mogu značajno smanjiti kvalitet života.

Iako su naučnici utrošili mnogo vremena i truda na proučavanje ove vrlo neugodne glavobolje, tačan uzrok pojave migrene još nije poznat.

Svima je jasno kako ishrana ne može biti uzrok njene pojave, međutim za osobe koje pate od migrene ishrana može da bude okidač njene pojave. Naime, pokazalo se kako 10 – 60% osoba koje pate od migrene smatraju da konzumacija određene hrane može da bude okidač za njenu pojavu.

Donosimo ti listu najčešćih namirnica okidača za pojavu migrene.

Zreli sir

Zreli sir sadrži visok nivo tiramina, aminokiseline koja može imati uticaj na krvne sudove i izazvati glavobolju. Iako su postojeći naučni dokazi pomalo oprečni, smatra se kako bi mogla postojati poveznica između konzumacije zrelog sira i pojave migrene.

Čokolada

Čokolada se smatra jednim od najčešćih okidača migrene, a razlog tome su feniletilamin i flavonoidi, jedinjenja koja u njoj nalazimo.

Prerađeno meso i suhomesnati proizvodi

Ova grupa namirnica vrlo često sadrži visok nivo nitrata i nitrita koji mogu izazvati glavobolju.

Masna i pržena hrana

Dokazano je da ishrana bogata mastima može da poveća učestalost pojave migrena. Ali, smanjenjem unosa masnoća posledično se smanjuje i intenzitet kao i učestalost migrena.

Kineska hrana

Natrijev monoglutaminat, jedinjenje zaslužno za postojanje petog elementa ukusa – umami, najčešće nalazimo u jelima kineske kuhinje te u prerađenoj hrani. Postoje dokazi kako natrijumov monoglutaminat može da izazove glavobolje.

Vještački zaslađivači

Aspartam je poznati veštački zaslađivač koji može povećati učestalost pojave migrene.

Alkoholna pića

Alkoholna pića poznata su kao jedna od najpoznatijih vrsta okidača za pojavu migrene. Međutim, iako su razlozi dosta nejasni, alkohol ne mora uvek biti problem osobama koje pate od migrene.

Vijesti
Foto:Twitter/Continuum EAP

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter