Izvor:
08.05.2017 u 22:38
0

SMEJTE SE ŠTO VIŠE: Golicanje najbolje čuva zdravlje, a evo i kako!

Golicanje je jedan od činova intimnosti koji ćemo retko primijeniti prema ljudima koje ne poznajemo stvarno dobro – obično to radimo s decom kad su malena i s osobom koju volimo, a ređe s dobrim prijateljima jer u odrasloj dobi polako dobija i seksualne konotacije.

No, gotovo da smo sigurni kako nikad niste razmišljali o tome da učinci golicanja mogu nadići smeh, ali to je istina – od golicanja profitira i fizičko i mentalno zdravlje. Najvažnija funkcija golicanja je zapravo psihološka jer se radi o jednoj vrsti društvenog zbližavanja s drugima, što je zaključio još Čarls Darvin eksperimentišući na mladim čimpanzama, a naknadno je potvrđeno od strane psihologa i za ljude.

Tako pedijatri savetuju roditelje da se golicanjem zbližavaju sa svojom decom, naravno, do određene granice, jer golicanje može postati i neugodno ako se pretera. Verovali ili ne, nedavna su istraživanja pokazala da golicanje može pomoći organizmu u svladavanju problema s kontrolom fizioloških potreba jer neki završeci živaca na stopalima stimulišu sakralni pleksus, koji kontroliše većinu aktivnosti karlice.

Uz to, golicanje po stopalima može pomoći osobama s ravnim stopalima stimulišući mišiće koji će smanjiti taj problem, a može se koristiti i kao – lek protiv štucanja. Naravno, ne smemo zaboraviti blagotvoran učinak smeha koji smanjuje stres i potiče izlučivanje endorfina, hormona sreće.

Stoga, kad ne znate što biste sa sobom – zagolicajte neku blisku osobu, bit će zabavno i vama i njoj, a možda joj pritom i pomognete.

ljepotaizdravlje.hr
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter