Izvor:
19.05.2017 u 14:55
0

SEDAM STVARI KOJE UKAZUJU DA IMATE RAK: Nemojte ignorisati ove simptome! (foto)

Ovo su neki od simptoma koje bi trebalo ozbiljno da shvatite jer ukazuju na pojavu raka u organizmu.
Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti u svetu, posle bolesti srca i krvnih sudova, ali ako se otkrije blagovremeno, može da se izleči.

Ljudsko telo šalje signale kada nešto nije u redu. Mnogi od nas ne reaguju na simptome raka, uverni da će proći i da će sve biti u redu. Ako kod vas ili vaših bližnjih primetite neke od ovih promena, ne mojte da donosite brze zaključke. Najbolje je da posetite doktora.

1. Maligne promene na koži

Nepravilne promene na koži mogu da budu znak raka kože ili dojke. Ovde spadaju čvorovi u dojci ili ispod pazuha, iritacija ili osip nepoznatog porekla.

2. Stalni kašalj

Konstantan kašalj je jedan od simptoma bolesti pluća, koja može uzrokovati smanjeni apetit, nagli gubitak telesne težine, dok u podmaklim fazama karcinom može da izazove iskašljavanja krvi i otežano disanje.

3. Promene u digestivnom traku

Rak digestivnog trakta javlja se u vidu krvi u stolici, gnojnog sekreta i spontane defekacije.

4. Sekret u mokraći

Ovo može da bude rak bubgrega, koji se ispoljava i kao krv u mokraći, hipertenzija, bolovi u bubrezima i hronična malaksalost.

5. Svrab kože

U većini slučajeva, osip kože nije povezan sa tumorima, ali kliničko iskustvo pokazuje određenu vezu. Rak kože dovodi do genitalnog svaraba, dok je svrab u nosu posledica tumora mozga.

6. Naglo mršavljenje

Neobjašnjivi gubitak težine može nastati zbog raka želuca. U svojim ranim fazama, kliničke manifestacije nisu tako očigledne. Međutim, simptomi koji ga prate prilično su rasprostranjeni:

– Gađenje na meso

– Rano zasićenje, osećaj da ste jeli previše a u stvari ste uzeli malu količinu hrane

– Anemija

Telegraf
Foto: Arhiva

– Teškoće kretanja hrane kroz creva

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter