Izvor:
07.06.2016 u 21:55
0

NE MOŽETE DA SPAVATE? Ovo su ‘neprijatelji’ zdravog sna

Bacakanje po krevetu, okretanje, nemogućnost pronalaženja „udobnog položaja”… sve je to dobro poznato mnogima koji pate od nesanice. Stručnjaci upozoravaju na pet osnovnih faktora ‒ „neprijatelja” zdravog sna.

Onima koji pate od nesanice dobro su poznati bacakanje po krevetu, okretanje, nemogućnost pronalaženja „udobnog položaja"…

Stručnjaci navode pet osnovnih faktora ‒ „neprijatelja" zdravog sna na koje treba obratiti pažnju.

1. Bučno okruženje

Dok polako tonemo u san, mišićni tonus se smanjuje i naši udovi počinju sa opuštanjem. Iako se u toj fazi osećamo pospano, naš mozak je i dalje aktivan, te svaki šum može da učini da otežano zaspimo.

Kao što svetlo „poručuje" našem telu da ne treba da spavamo, isto tako na san deluju i zvuci, koji sprečavaju naš mozak da se opusti i na neki način „blokira" protok informacija.

Nakon otprilike pola sata, većina nas ulazi u dubok san. Tada se dešavaju uobičajene promene u mozgu koje otežavaju buđenje. Ipak, glasno dozivanje našeg imena naći će svoj put i najverovatnije nas‒ brzo probuditi.

2. Nepostojanje rutine

Svi mi imamo ugrađen „lični časovnik" koji nam govori kada smo umorni, i koji ima važnu ulogu u sinhronizovanju rada ćelija u našem organizmu.

Svetlost ima jednu od najvažnijih uloga u „sinhronizovanju" našeg tela. Naše oči reaguju na svetlost u tami i prepoznaju je čak i kada su nam kapci zatvoreni. Dnevno svetlo podstiče mozak da smanji proizvodnju melatonina ‒ hormona zaduženog za san, pa se tako polako budimo.

Međutim, ako prekasno odemo na spavanje (u zoru) ili se prerano probudimo (pre svitanja), poremetićemo bioritam, i teško da ćemo spavati dovoljno dubokim snom (koji nam je neophodan za odmor), a ostaćemo uskraćeni i za REM fazu spavanja kada sanjamo.

3. Kafa, alkohol, hrana

Kofein je stimulans koji se dugo zadržava u našem organizmu. Pića bogata kofeinom otežavaju da zaspimo i mogu da dovedu do toga da ostanemo samo u „plitkoj fazi" spavanja, a manjak dubokog sna znači ‒ izostanak neophodnog odmora. Konzumiranje alkohola često čini da više hrčimo, teže dišemo u snu i „nemirno" spavamo.

Iako nekim ljudima pomažu da brže utonu u san, alkoholna pića mogu mnogo toga i da poremete. Preterano konzumiranje utiče na to da prebrzo ulazimo u fazu dubokog sna, a tako propuštamo sve neophodne cikluse spavanja. Inače, kada dejstvo alkohola pod kojim smo se brže uspavali prestane, ulazimo u REM fazu iz koje se lakše probudimo.

Alkohol tako izaziva poremećaj ciklusa, pa se zbog toga ujutru osećamo iscrpljeno.
Težak obrok pre spavanja takođe može ometati san. Jako začinjena i masna hrana izaziva neretko gorušicu, koja ugrožava san.

Hrana koja sadrži tiramin (slanina, sir, jaja i crveno vino) može dovesti do toga da se češće budimo. Tiramin oslobađa noradrenalin, koji podstiče rad mozga.

S druge strane, ugljeni hidrati, kao što su hleb ili testenina, imaju suprotan efekat: pokreću oslobađanje serotonina, hormona koji nas uspavljuje. Ipak, to ne znači da te namirnice treba jesti u neograničenim količinama, posebno ne pred odlazak u krevet.

4. Telesna temperatura

Naša telesna temperatura opada dok spavamo. To je proces koji je pod kontrolom bioritma. Naši krvni sudovi se šire; kako se bliži vreme spavanja, ruke i noge polako gube toplotu.

Međutim, ako boravimo u pretoploj prostoriji, naše telo neće moći da uđe u važan „proces gubljenja toplote", pa će se javiti osećaj uznemirenosti i nelagodnosti, što naravno, negativno utiče na san. Takođe, i kada je previše hladno, san neće biti dovoljno okrepljujuć.

5. Opterećen um

Poznato je da je stres neprijatelj sna. Osećaj uznemirenosti i strepnje u krevetu postaje još intenzivniji, a opterećenost time da nećemo moći da zaspimo i da se nećemo dovoljno odmoriti za novi radni dan ‒ samo oteževaju uspavljivanje.

U takvom stanju često gubimo osećaj o vremenu, pa imamo utisak da uopšte nismo spavali. Ipak, istina je da tada najčešće spavamo „rascepkano", tačnije, da smo malo u fazi dremanja, a potom u fazi kada ne spavamo. Takav san skoro da i nema svoje duboke faze, što uslovljava razdražljivost i sve druge posledice neispavanosti.

Stručnjaci u takvim situacijama preporučuju da ustanemo iz kreveta i počnemo neku aktivnost koja će odvući naše misli od briga koje nas more. Pre nego što se vratimo u krevet i ponovo pokušamo da zaspimo ‒ savetuju da rešavamo ukrštene reči ili neku vrstu slagalica.

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter