Izvor:
07.06.2016 u 22:21
0

UŽIVAJTE U OMILJENOM NAPITKU: Kafa produžava život, kažu naučnici

Nastavite da uživate u kafi. Velika studija obavljena u SAD utvrdila je da ljubitelji ovog pića žive duže od onih koji ga izbegavaju. Kafa smanjuje rizik od prerane smrti, srčanih oboljenja i neuroloških problema, objavljuje Web MD.

Studija je objavljena 16. novembra, a iznešen je veliki broj dokaza o pozitivnim stranama kafe. Ovo pobija stereotipna mišljenja da je ispijanje kafe loša navika koja je nekima neophodna da se razbude i preguraju dan, navodi profesor dr Frank Hu sa Harvarda.

Do sada je veliki broj istraživanja podržavalo umereno konzumiranje kafe koje ima tendenciju da smanji rizik od razvijanja bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca, rak jetre, multipleks skleroza i Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Poslednje istraživanje ne samo da je pokazalo moć kafe da vas zaštiti od ovih bolesti već i da učini da živite duže.

Već više od 30 godina, nepušači koji su pili kafu svakodnevno su imali 15 posto manje šanse da umru od bilo kog navedenog uzroka, kao što su srčane bolesti, moždani udar, neurološka oboljenja ali i samoubistvo. Studija je pokazala da se rezultati odnose i na regularnu i na bezkofeinsku kafu.

Oko 200.000 američkih lekara i medicinskog osoblja su u više navrata anketirane tokom čak tri decenije. Za to vreme je skoro 32.000 ispitanika preminulo.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter