Izvor:
10.06.2017 u 01:53
0

NAUČNICI OTKRIVAJU: Matičnim ćelijama je moguć povratak u život!

Vraćanje mrtvih terapijom matičnim ćelijama u život moglo bi da počne da se sprovodi u narednih nekoliko meseci, a trenutno na terapiji koja bi mogla to da omogući radi kompanija “Biokvark” iz Filadelfije.

Kompanija je otkrila da će započeti sa eksperimentima u jednoj od država latinske Amerike, ali nisu želeli da otkriju o kojoj državi je reč, prenosi “Njujork Post”.

U većini država da bi neko bio proglašen mrtvim neophodno je da ima potpuni i nepovratni gubitak moždanih funkcija.

Iz ove kompanije rekli su da su razvili seriju injekcija koje mogu da restartuju mozak i tako vrate mrtvu osobu u život.

Direktor kompanije Ira Pastor otkrio je da će oni pre eksperimentisanja na ljudima injekcije da isprobaju na životinjama.

Pastor i ortopedski hirurg Himanšu Bansal mislili su da će moći da sprovedu eksperimente u Indiji prošle godine, ali su iz indijskog Saveta za medicinska istraživanja zatražili da to pokušaju negde drugde.

U objavljenim detaljima kliničkog istraživanja stoji da naučnici planiraju da eksperimentišu sa pacijentima starosti između 15 i 65 godina koji su, zbog određene povrede mozga, proglašeni moždano mrtvima.

Planiraju da koriste magnetnu rezonancu kako bi utvrdili da li mozak slučajno ne pokazuje neke znake života pre nego što se krene sa eksperimentom koji će imati tri faze.

Prva faza podrazumeva uzimanje matičnih ćelija iz krvi tog pacijenta pre nego što mu se ubrizgaju nazad u telo. Nakon toga pacijentu se ubrizgava doza peptida u kičmenu moždinu. Na kraju pacijent je podvrgnut stimulaciji nerava tokom 15 dana, a sve vreme će njegovo stanje da se prati na rezonanci.

Pošto se radi o pacijentima koji su mrtvi, saglasnost među istraživačima će verovatno biti problem.

Ipak navodi se da studija neće da se sprovodi ako se ne dobije pismena saglasnost osobe koja je zakonski predstavnik pacijenta.

Novosti
Foto: Twitter/business

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter