Izvor:
10.06.2017 u 08:40
0

OPREZ: Ovaj poznati narodni lek može dovesti do PSIHOZE!

Lekari u Italiji sumnjaju da je navika jednog čoveka da pije čaj od kantariona bila ključna u razvijanju simptoma psihoze.

Jedan 25-godišnjak je svakog dana pio četiri šolje čaja od kantariona, pišu lekari u izveštaju objavljenom u časopisu "Journal of Medical Case Reports". Prijatelji su ga doveli u bolnicu, jer je počeo čudno da se ponaša. Između ostalog, verovao je da ljudi mogu da mu čitaju misli i na kraju dobio terapiju antipsihoticima.

Lekari ne mogu sa sigurnošću da tvrde da je uzrok bila njegova navika da pije čaj od kantariona, ali kažu da je to moglo da igra "odlučujuću ulogu kao okidač" mnogih simptoma.

Naime, ranija istraživanja su pokazala da neki sastojci kantariona mogu da utiču na regulaciju raspoloženja.

Mladić je uzimao kantarion, jer je imao problema sa želucem, a odbijao je da uzima medikamente.

"Kantarion je vekovima poznat po svojim terapeutskim svojstvima i njegova efikasnost kao antidepresiva višestruko je potvrđena", pišu lekari.

Međutim, oni upozoravaju da bez stručne saglasnosti ne treba redovno uzimati ovaj narodni lek, pogotovo ne ako već pijete neke lekove protiv depresije, jer u toj kombinaciji može pokrenuti psihotične epizode.

Izvor:b92.net
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter