Izvor:
20.06.2017 u 19:33
0

MISLITE DA JE KOKOSOVO ULJE ZDRAVO? Pazite! Ono krije jednu opasnu tajnu!

Kokosovo ulje važi za jednu od najzdravijih namirnica za koju tvrde da ima mnoštvo blagodeti, a da li je baš tako?

Životinjska mast se obično smatra štetnom po zdravlje, dok se biljna ulja, kao što su maslinovo i suncokretovo, ipak bolje kotiraju.

Naučnici smatraju da je štetna jer sadrži masne kiseline koje podižu nivo lošeg holesterola.

Sa druge strane, kokosovo ulje se prodaje pod oznakom "zdrava hrana", jer postoje tvrdnje da su njegove zasićene masne kiseline bolje o drugih, ali za to nema zdravstvenih dokaza, već naprotiv, ono bi moglo da bude prilično opasno po naše zdravlje.

Konzumiranje namirnica koje su bogate zasićenim masnim kiselinama može povećati nivo LDL holesterola (loš holesterol) u krvi.

To može da dovede do začepljenja krvnih sudova i tako poveća rizik od srčanog i moždanog udara.

U kokosovom ulju 82 % masti čine zasićene masne kiseline, to je mnogo više od procenta zasićenih masti u puteru (63%) ili svinjskoj masti (39%).

Smatralo se da je kombinacija masnoća ono što kokosovo ulje čini zdravim, ali svakako unos zasićenih masnih kiselina treba da se smanji, i da su maslinovo i suncokretovo ulje ipak bolja varijanta za konzumiranje.

Kurir.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter