Izvor:
07.07.2017 u 12:59
0

LETO JE VREME ZA INSEKTE: Kako razlikovati ubod ose, pčele i stršljena?

Ubod insekata može da nam pokvari uživanje u letu, ali i da izazove ozbiljne alergijske reakcije koje mogu biti veoma opasne.

Leto je period tokom kojeg puno boravimo u prirodi i često smo izloženi ubodima insekata, koji najčešće prolaze bez ozbiljnijih problema. No ubod bilo kojeg insekta može dovesti do lokalne upalne reakcije.

Najčešće su to svrab, crvenilo i otok, zbog čega nije potrebno ići kod lekara. Prva pomoć kod uboda i ovakve alergijske reakcije su hladni oblog i antihistaminske kreme, piše portal 24sata.hr.

Takođe je važno ne dirati mesto zahvaćeno ubodom, pogotovo ne masirati ili češkati, kako bismo izbegli infekciju. Kod uboda pčele preporučuje se da se izvadi žaoka. Naime, žaoka koja ostane ispod kože još neko vreme može da ispušta otrove koji mogu da izazovu ozbiljniju alergijsku reakciju.

Stršljeni i ose izrazito su agresivni insekti, koji mogu ubosti i nekoliko puta, a njihov otrov toksičniji je i alergijske reakcije mogu biti ozbiljnije prirode.

U takvim slučajevima potrebno je odmah uzeti neki od antihistaminika na usta i što pre otići kod lekara. Osobe koje su preosetljive na ubod insekata kod sebe moraju imati špric s gotovom rastvorom lekova, koje sami apliciraju u mišić, a odmah zatim treba da se jave lekaru.

Naime, nakon plikova na koži, mogu se javiti neki opšti simptomi, poput glavobolje, mučnine, povraćanja, proliva ili nesvestice. Na kraju i problemi s disanjem, bol u grudima, otežano gutanje, pa čak i gubitak svesti. Vrlo je važno da budemo oprezni tokom konzumiranja voća i povrća ili sokova, da nam insekt zajedno s voćkom ne bi ušao u usta, jer ubodi u ustima mogu biti izuzetno opasni.

Jezik je dobro prokrvljen s jedne strane, a sa druge strane lako otiče, pa brzo može doći do gušenja. Zato se i nakon takvih uboda što pre treba javiti lekaru.

Da biste imali mirnije leto, izbegavajte da jedete na otvorenom i pazite kad pijete sokove intenzivnijeg mirisa i boje, jer i to privlači insekte. Ne držite tetrapake i otpatke od voća blizu sebe i zaštitite se sredstvima koja odbijaju insekte. Posebno treba biti oprezan kad je reč o otrovnim životinjama.

Ne hodajte bosonogi i izbegavajte odeću jarkih boja i jake parfeme, jer privlače insekte. Izbegavajte brze pokrete, poput mahanja rukama u blizini insekata, jer to podstiče njihovu agresivnost.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter