Izvor:
07.07.2017 u 13:29
0

NIJE BEZAZLENO KAO ŠTO MISLIMO: Ovo je glavni uzrok Alchajmerove bolesti?!

Dobar san je presudan činilac za zdrav i kvalitetan život. Zbog velikih briga i problema, mnogi pate od nesanice ili im treba mnogo vremena da zaspe.

Ova grupa ljudi, nažalost, ima veće šanse da razvije Alchajmerovu bolest, pokazuje istraživanje.

Naime, oni koji pate od nesanice imaju markere poremećaja u spinalnoj tečnosti, koja se nalazi u kičmi i mozgu. Ti markeri sadrže molekule koje "pretrpavaju" mozak, a to je jedan od glavnih uzroka nastajanja Alchajmerove bolesti i demencije.

Ako spavate loše ili nedovoljno, vaš mozak nema vremena da počisti te "krhotine", smatraju stručnjaci.

"Isprekidan ili nedostatak sna može dovesti do taloženja amiloidne naslage plaka, jer se pročišćavanje mozga aktivira tokom spavanja", objašnjava dr Barbara Bendlin sa Ubiverziteta u Viskonsinu.

Amiloid je protein koji se može oblikovati u plakove, dok je tau protein koji se oblikuje u čvorove. Ove pločice i čvorovi nalaze se u mozgovima ljudi s Alchajmerovom bolešću i igraju ulogu u oštećenju pamćenja, piše Daily Mail.

Izvor: net.hr
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter