Izvor:
07.07.2017 u 18:08
0

SMRTONOSNI LEK? Nova studija tvrdi da HEMOTERAPIJA NE UBIJA RAK!

Hemoterapija može izazvati širenje kancera i učiniti bolest još opasnijom, tvrde naučnici sa medicinskog koledža Albert Ajnštajn u Njujorku, ali treman citostaticima je svejedno najčešće rešenje prilikom određivanja terapije kod najtežih oboljenja.

Naučnici sa medicinskog koledža Albert Ajnštajn u Njujorku, otkrili su zaprepašćujuće činjenice o delotvornosti citostatika. Na početku tretmana oni značajno utiču na uništavanje malignih ćelija ali istovremeno deluju na krvne sudove, a oni su najbrži put za širenje malignih ćelija u organizmu. Najčešći uzročnik fatalnog ishoda jesu metastaze.

Autor studije Džordž Karajanis upozorava da onkolozi ne bi trebalo da odvraćaju pacijente od hemoterapije, ali svakako moraju pojačati nadzor nad malignim ćelijama kod obolelih.

– U slučaju da se kancer širi, trebalo bi hitno prekinuti terapiju i razmisliti o operativnom postupku, a zatim i postoperativnom tretmanu koji ponovo uključuje citostatike – navodi Karajanis a prenosi Dejli Mejl.

Hemoterapija se može uzimati putem pilula, ali najčešći način primanja je introvenozni. Tako se citostatici putem krvotoka šire čitavim organizmom.

Karajanis kaže da bi naučna zajednica morala da se pozabavi uzrocima nastanka metastaza. Ovim problemom se opsežno bavi Centar za proučavanje karcinoma Fred Hačison iz Sijetla. Naučnici iz ove institucije su tokom 2012. godine otkrili da hemoterapija negativno utiče na zdrave ćelija, stvarajući preduslove da se pretvore u maligne.

Hemoterapija je po svom sastavu savršena za ubijanja malignih ćelija ali u laboratorijskim uslovima. Ukoliko ćelije raka koje su izolovane u posudi izložite toksičnim materijama, ne postoji način da kancer preživi.

Međutim, doza koja je potrebna za ubijanje malignih ćelija u organizmu pacijenta dovoljna je da ubije čoveka. Stoga je neophodno da se lekari najpre pozabave optimalnim dozama koje zaustavljaju širenje, a potom na što bezopasniji način deluju na otklanjanje kancerogenih ćelija.

U takvim uslovima pacijenti (i lekari) se suočavaju sa velikim rizikom – mala doza često nije dovoljna za ubijanje malignih ćelija, pa je širenje putim limfni čvorova izvesno.

U slučaju da bolest uznapreduje do četvrte faze, stepen delotvornisti tretmana se svodi na minimum. Pojedini oblici kancera su otporni na hemoterapiju i zbog svoje pozicije u organizmu.

Izvor: Dnevno.rs

Foto: Twiter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter