Izvor:
10.07.2017 u 13:56
0

SAVETI ZA LETOVANJE: Evo šta da radite ako vas opeče meduza ili ako stanete na ježa!

Sunce nije jedina opasnost koja vreba na odmoru. Ubodi insekata i morskog ježa, opekotine meduze neugodni su, bolni, a ponekad i opasni. Kad meduza opeče, javlja se iznenada jak bol, pa se pojave plihovi. Mesto treba isprati morskom vodom.

– Opečeno mesto treba tretirati kao i svako drugo izloženo alergenu. Ako je područje manje, treba namazati kreme protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta – savetuje pedijatar dr. Đovana Armano, i dodaje da se detetu protiv bola može dati i sirup.

Opekotina od meduze manje boli ako se mesto ohladi. Suprotno tome, koža opečena vlasuljom najbolje se umiri ako na nju položite vruć kamen sa plaže. Ako je zahvaćen veći deo bilo bi dobro potražiti pomoć lekara.

Osim ovih, tipično plažnih povreda, leti prete i ubodi komaraca, osa, pčela i paukova. Na mesto uboda uglavnom se stavljaju hladne obloge.

– S obzirom da se radi o alergijskoj reakciji, mesto uboda treba namazati antihistaminskom kremom (dostupna u apoteci bez recepta). Ako je jako otečena pa svrbi i boli, detetu se može dati antihistaminski sirup. Lekaru se treba obratiti ako simptomi ne jenjavaju te se pojave mučnina, otežano disanje ili urtikarija – savetuje dr. Armano.

Na mesto uboda ose, pčele, komarca i pauka može se staviti i tableta andola ili aspirina. Tableta se na mestu uboda drži minut do dva. Za ubode komaraca odlična je i soda bikarbona. Kašičica sode pomeša se sa par kapi hladne vode i stavi na ubod. Olakšava svrab i bol, a alkalna priroda sode bikarbone pomaže u neutraliziranju PH kože, što ublažava upalu. Na mesto uboda insekta mogu se naneti i kap – dve ulja od paprene metvice koje hladi i pojačava cirkulaciju. Kad se izvadi iglica pčele ili ose, bol i svrab ublažuju trljanje lista peršuna i soka od limuna.

Stane li dete na morskog ježa, iglice treba odmah odstraniti, dok je koža još vlažna i mekana. To se radi sterilnom pincetom ili iglicom, a iglice koje se ne mogu izvaditi mogu se namazati sa crnom masti koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože.

Nakon što se iglice izvade područje treba dezinfikovati ili staviti antibiotsku mast – objašnjava dr. Armano. Većina preostalih iglica će sama izaći, ali ako se to ne dogodi, a područje uboda se zacrveni i boli, treba potražiti pomoć, i hirurški odstraniti bodlje.

Obična voda može samo da nanese štetu

Opekotine od meduze nikako ne ispirajte običnom vodom jer se delovi meduze tad bolje uhvate za kožu i ispuštaju otrov, pa je i bol jači. Ako su u koži zaostale žarnice, možete ih posuti peskom i sastrugati štapićem od sladoleda ili kreditnom karticom (ne rukama da se ne prenese otrov). Ne trljajte kožu da ne upije otrov.

Homeopatija

Ubodi insekata, morskog ježa i opekotine od meduze ili vlasulje mogu se lečiti i homeopatijom. Homeopatski lek Ledum Palustree daje se za sve ubodne rane, kao i Apis Mellifica. Kod uboda morskog ježa pomaže Silicea, koja utiče na to da delovi bodlji izađu iz tela.

Na letovanje nikako bez ovoga

U torbu za letovanje, osim kreme za sunčanje, obavezno stavite antiseptik, pincetu, antihistaminsku kremu, sirup za snižavanje temperature (ujedno je i protiv bolova), sterilne gaze i flastere.

Šešir i sandale čuvaju mališane

Deca bi trebalo da nose na paži plastične sandale, a kremu za sunčanje ne zaboravite da namažete i ispod ruba kupaćeg kostima jer se on stalno pomera. Šešir je obavezan na suncu.

Izvor:espreso.rs
Foto:Twitter/Mariano Postigo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter