Izvor:
11.07.2017 u 00:56
0

MALI VODIČ KROZ KINESKU MEDICINU: Lice je ogledalo vašeg zdravlja!

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, lice je ogledalo zdravlja, a čelo, nos, brada i obrazi jesu zone koje otkrivaju šta se događa u našim telima.

Prepoznavanjem signala u tih pet zona lica bolest može da se predupredi, otkriva dr Ana Žikić, lekar kineske tradicionalne medicine.

PET ELEMENATA

Posmatranje pacijenta, postavljanje pitanja, slušanje, mirisanje i palpacija ili opipavanje četiri su glavne metode kod dijagnostike oboljenja. Zbog velike pouzdanosti, ova metode se koriste i u modernoj medicini, a smatra se da na taj način može da se pročita oko 60 odsto zdravstvenog stanja pacijenta – kaže dr Žikić.

Prema školi "pet elemenata", svaki deo našeg lica odražava različite elemente koji odgovaraju određenim organima.

Dijagnoza se postavlja prema odnosu tih elemenata u telu pacijenta. Naredna tumačenja su data prema jednom od najčešće korišćenih sistema u praksi.

1. ČELO odgovara elementu vatre

Na ovom delu lica očitavaju se problemi sa digestivnim sistemom i srcem. Na čelu se, odozgo nadole, čitaju: bešika, debelo i tanko crevo. Crvenilo, suvoća i pojava kapilara mogu ukazati na slabu detoksikaciju digestivnog trakta, nedostatak tečnosti i preterano konzumiranje alkohola.

Crvenilo na čelu može da ukaže na probleme sa srcem, kao i na skorija stresna emocionalna iskustva. Ako diskoloraciju prate lupanje srca, vrtoglavica, nedostatak daha, bol ili trnci u levoj ruci, treba odmah potražiti lekarsku pomoć.

2. BRADA elementu vode

Područje brade je povezano s bubrezima, bešikom i reproduktivnim sistemom, uključujući i hormonalni status i žlezde.

Tamne mrlje na koži oko usta i brade mogu da ukažu na probleme s bubrezima ili bešikom, a bubuljice oko brade na hormonsku neravnotežu.

3. NOS odgovara elementu zemlje

Nos se povezuje sa želucem, slezinom i pankreasom. Pojava bubuljica ili svraba na nosu pokazuje da organizmu nije prijala neka hrana.

Previše mitisera može da ukaže na lošu stolicu. Ispucali kapilari i crvenilo u korenu nosa govore o prekomernom uzimanju pića, kafe i čajeva, ali i o stresu i brigama.

Masnoća na nosu ukazuje na osobe sklone prehladama i bronhitisu.

Pojava crvenila na donjem delu nosa i kapilari ukazuju na sklonost ka alergijama i respiratornim problemima.

Udubljenje između nosa i gornje usne odnosi se na matericu i jajnike kod žena i prostatu kod muškaraca. Horizontalne linije ili diskoloracije u tom udubljenju mogu da ukažu na probleme s neplodnošću zbog endometrioze ili cisti.

4. DESNI OBRAZ se povezuje sa elementom metala

Na desnom obrazu se mogu očitavati problemi sa plućima i debelim crevom. Akne, ekcem ili lagano crvenilo mogu da predskažu prehladu.

Bolesti pluća ili gornjih disajnih puteva mogu da podstaknu vizuelne simptome na desnom obrazu. Kod ljudi sa respiratornim alergijama ili astmom pojavljuju se ekcemi, blagi osip ili lagana plavkasto-zelenkasta nijansa kože.

5. LEVI OBRAZ se vezuje za element drveta

Na levom obrazu se ogledaju problemi sa jetrom i žučnom kesom. Pojava vena, crvenila i osipa mogu da ukazuju na visok krvni pritisak. Problemi u tom delu lica takođe otkrivaju emocionalna uzbuđenja poput ljutnje ili besa, ali ukazuju i na depresiju.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter