Izvor:
11.07.2017 u 21:09
0

ZA MIRAN SAN: Vežbe za jezik sprečiće hrkanje!

Hrkanje ume da upropasti život svim bliskim osobama onoga koji hrče, koji po pravilu, prvi zaspi.

Vežba za jezik, pomoću ove spravice, je nova je nada za sve hrkače i njihove cimere spavače. Trenutno ovu tehnologiju testiraju na Tajvanu. Uređaj “trener mišića jezika” ima plastičnu cevčicu napunjenu vazduhom na jednom kraju.

Kraj cevčice, koji je napunjen vazduhom, hrkač drži u ustima dok stavlja jezik u različite položaje, gore i dole. Sve vreme jezik mora držati uz uređaj lagano ga gurajući kako bi razvukao mišić. Neki od mišića koji kontrolišu jezik, povezani su s mišićima i tkivom grla, prenosi 24sata.hr.

Cilj je da se sa ovim vežbama ojača 8 mišića jezika kako bi se sprečilo opuštanje značajnog dela tkiva. Tkivo u ustima se opušta tokom spavanja, kao i jezik. Za većinu ljudi, to nije problem. Ali problem je kod ljudi s apnejom koji umeju da prestanu da dišu i po deset sekundi, sve dok mozak to ne shvati i ne pošalje signal da se mišići zgrče i da telo nastavi normalno da diše.

Veruje se da je slab mišićni tonus jezika ključan za apneju, jer se po noći previše opusti, jezik se uvuče nazad u grlo i tako zatvori disajni put. Ovaj novi uređaj, koji je veličine kapsule, trebalo bi da pomogne i hrkačima i onima koji pate od apneje.

Vežbe za jezik koje možete i sami da radite:

Dignite vrh jezika do nepca i vratite ga nazad. Ponovite 20 puta.
Lagano usisajte jezik prema grlu, držeći jezik lagano uz nepce. Ponovite 20 puta.
Zinite i prisilite donji deo jezik da ostane na dnu usta dok vrh jezika dodiruje donje zube. Ponovite 20 puta.
Recite “Aaaaaa” baš kao kod doktora. Ponovite 20 puta.
Operite ruke i stavite kažiprst sa unutrašnje strane obraza i malo ga rastegnite prema napolje. Tako ćete jačati tkivo usta. Ponovite 20 puta.
Žvaćite hranu i na jednoj i na drugoj strani usta kako bi mišići usta ravnomerno jačali

Izvor: telegraf.rs
Foto: Najbolji čajevi

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter