Izvor:
18.07.2017 u 21:26
0

NE GUBITE VREME: 10 načina na koje možete sprečiti pojavu ŠLOGA!

Moždani udar (šlog) je vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svetu, ali gledeno teorijski i praktično, najveći broj moždanih udara može se sprečiti, a slično je i sa srčanim udarima.

Istraživači su otkrili da 10 poznatih faktora rizika (koji mogu da se kontrolišu) u stvari uzrokuje 90% svih moždanih udara širom sveta. Od svih faktora koji mogu biti uzrok moždanog udara najviše ih je na razne načine povezano sa najvažnijim faktorom, a to je visok krvni pritisak ili hipertenzija.

– Studija potvrđuje da je hipertenzija najvažniji faktor rizika u svim regionima, a ključni cilj u smanjenju broja moždanih udara jeste borba protiv visokog krvnog pritiska – reči su korukovodioca istraživanja dr Martina Odonela. On je vanredni klinički profesor na Institutu za zdravstveno istraživanje Univerziteta u Hamiltonu, Kanada, i istaknuti član „HRB-Clinical Research Facility“ u Golveju, Republika Irska.

Sprečavanje moždanih udara je glavni prioritet za javno zdravlje i strategija za smanjenje rizika po živote, pa je zato najznačajnije sprečiti uzroke.

Studija je bila obimna, a cilj je bio da se istraže faktori rizika od raznih vrsta moždanog udara u svim većim regionima sveta.

Istraživani su proporcijalni rizici za nastanak moždanog udara izazvani određenim faktorima rizika kako bi se utvrdilo u kojoj meri se može eliminisati svaki rizik.

Na osnovu dobijenih rezultata, procenjeno je da ako bi se eliminisao visok krvni pritisak, to bi dovelo do smanjenja rizika za moždani udar od skoro 48%.

Navedeni su i drugi faktori na koje se može uticati, a koji bi smanjili faktore rizika od moždanog udara:

Fizička neaktivnost: 36 %
Lipidi (masti u krvi): 27 %
Loša ishrana: 23 %
Gojaznost : 19 %
Pušenje : 12 %
Bolesti srca : 9 %
Dijabetes : 4 %
Upotreba (zlopupotreba) alkohola: 6 %
Stres: 6 %

Kombinovanim smanjenjem svih 10 faktora rizika smanjio bi se broj moždanih udara za 90,7%: u svim regionima sveta, u svim starosnim grupama i među muškarcima i među ženama.

Autori studije napominju da značaj različitih faktora rizika varira u različitim regionima. Na primer, visok krvni pritisak izaziva oko 39% moždanih udara u Severnoj Americi, Australiji i zapadnoj Evropi, ali skoro 60% u jugoistočnoj Aziji.

Još jedan od korukovodilaca istraživanja, profesor medicine dr Salim Jusuf, izvršni direktor Instituta za javno zdravlje na Univerzitetu Mek-Master u Kanadi, izjavio je : „Naši rezultati pružaju pouzdane informacije za borbu na globalnom nivou za smanjenje broja i posledica moždanih udara. Ovaj program može biti prilagođen u borbi protiv moždanog udara u svim regionima zato što svuda postoje navedeni faktori rizika. Razlika je samo u tome što su negde jedni rizici manje, a drugi više izraženi ili obrnuto“.

Studijom je obuhvaćeno oko 27.000 ljudi (pacijenata), a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „The Lancet“.

izvor: krstarica.com
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter