Izvor:
23.07.2017 u 03:05
0

DIJABETIČARI, POSLUŠAJTE SAVET: Jedna kašičica ovog začina dnevno regulisaće vam šećer u krvi!

Ajurveda, drevna indijska medicina, smatra da začin na kojem počiva indijska kuhinja, kurkuma, uz terapiju koju vam je propisao endokrinolog može da pomogne ako imate dijabetes.

Povišen šećer u krvi izaziva mnogobrojne ozbiljne zdravstvene komplikacije, kao što su srčana slabost, gubitak vida, poremećaj bubrežne funkcije, pa čak i gubitak ekstremiteta.

Prema podacima iz zvaničnog registra, u Srbiji ima oko pola miliona obolelih od dijabetesa i on je među vodećim uzrocima smrti.

Dijabetes je rizičniji za žene

Žene sa dijabetesom tip jedan imaju 37 odsto veći rizik od prevremene smrti od bilo kojeg uzroka nego muškarci s tom bolešću, utvrdili su stručnjaci univerziteta u Kvinslendu. Razlog je što žene zbog promene nivoa hormona teže održavaju potrebnu koncentraciju šećera u krvi uz pomoć injekcija insulina.

Pravilna ishrana je najvažnija

Na sreću, osim klasičnih postoje i prirodni lekovi kojima se nivo šećera može držati pod kontrolom, a mi vam otkrivamo šta dijabetičarima preporučuje ajurveda, drevna indijska medicina.

– Nažalost, dijabetes je jedna od tri bolesti za koju definitivan lek, u smislu izlečenja, ne može da ponudi nijedan ozbiljan lekar, bilo savremene bilo tradicionalne medicine, pa tako ni ajurvedske. Ali postoje razni načini da se ova bolest drži pod kontrolom. Ajurveda kada je u pitanju dijabetes pridaje veliki značaj ishrani, pa su i od opštih, ajurvedskih preporuka, najznačajnije one koje se odnose na pravilnu ishranu. Pravilna ishrana se razlikuje od osobe do osobe u zavisnosti od toga koja doša je u neravnoteži – objašnjava prim. dr Verica Lela Ilić, ajurvedski lekar.

Prema njenim rečima, ajurveda dijabetičarima preporučuje konzumiranje prirodnih šećera kao što su med, sirup od javora, šećer kokosove palme i urme.

– Od prirodnih preparata preporučuje se moringa prah ili ulje semena korijandera. Takođe, u borbi protiv insulinske rezistencije savetujem svakodnevno uzimanje kurkume i to jednu kašičicu pre obroka. Možete je razmutiti u čaši mlake vode. Svi ovi preparati mogu da pomognu u metabolizmu šećera, ali pod uslovom da se ni na trenutak ne isključi i ne menja terapija koju vam je dao endokrinolog i da se nivo glikemije u krvi stalno kontroliše – ističe dr Ilić.

Ajurvedska pravila zdravog života

• Idite ranije u krevet, ustajte ranije

• Operite zube i temeljno očistite jezik

• Pre doručka popijte malo tople vode, to potpomaže varenje

• Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom

• Jedite stalno u isto vreme i ne prejedajte se

• Jedite sveže obroke, sa što više sveže, prirodne hrane, a što manje „hemije“

• Jedite polako

• Krećite se što više. Valjalo bi da se jednom dnevno dobro preznojite

• Svakodnevno odvojite nekoliko minuta samo za sebe, da oslušnete svoje telo

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/type1warriors

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter