Izvor:
29.07.2017 u 13:18
0

OZBILJNA PRETNJA: Srbija u opasnosti od MIŠIJE GROZNICE!

Hemoragične groznice se sve česšće pojavljuju, tako da vrlo lako mogu doći do Srbije.

Prvi nesrećni slučajevi već su zabeleženi u Makedoniji.

Otac i sin iz sela Gostivar preminuli su na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju, a prema nezvaničnim informacijama sa obdukcije, veruje se da je uzrok smrti hemoragična groznica hantan, odnosno mišja groznica, prenose makedonski mediji.

Njih dvojica su na kliniku primljena pre četiri dana sa temperaturom, prolivom i povraćanjen. U bolnici su se nalazile još četiri osobe sa sličnim simptomima, a juče je na kliniku primljeno troje pacijenata. Smešteni su u karantin, a svi su iz sela Simnica, odakle su bili pokojni otac i sin.

Epidemiolog Radmilo Petrušić kaže za Kurir da se mišja groznica može pojaviti i u Srbiji.

– Ima više hemoragičnih groznica, a svakako da se to može očekivati i kod nas. Imamo prirodna žarišta gde se taj virus može održavati. Prenosi se sa glodara na ljude, može se pojaviti u poljima i šumarcima. Bolest je vezana za jedan lokalitet i ne može preko glodara iz Makedonije da dođe do nas. U teoriji možemo reći da postoji opasnost za srpske turiste koji putuju kroz Makedoniju, ako svrate u taj neki šumarak. Ako nema kontakta s miševima, onda nema opasnosti – kaže Petrušić.

Happytv.rs/Kurir.rs
Foto:Istrebljivac.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter