Izvor:
11.08.2017 u 14:09
0

DERMATOLOZI NAM PORUČUJU: Evo kako se boriti protiv STRIJA!

Veliki broj žena, ali i muškaraca, muku muči sa kožom izbrazdanom strijama. Štraftaste trake i tračice na bokovima, butinama, stomaku, grudima, zadnjici, kao posledica trudnoće, gojaznosti i mršavljenja, kvari izgled pa mnogi pokušavaju da se izbore na sve načine sa tim problemom.

– Strije su čest probolem, pre svega estetski. Primarno se javljaju kod osoba kod kojih postoji genetska sklonost. Poslednja istraživanja pokazuju da postoje i dodatni faktori koji doprinose njihovom nastanku, a to je naglo dobijanje prekomernih kilograma ili naglo mršavljenje. Izuzetno retko mogu biti znak Kušingovog sindroma kada organizam stvara višak kortikosteroida. Može da se javi i kod osoba koje uzimaju kortikosteroide ili ih nanose na kožu mesecima bez nadzora dermatologa, radi lečenja nekog kožnog obolenja – objašnjava dermatovenerolog profesor dr Lidija Kandolf Sekulović iz Klinike za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije.

* Kako se strije pojavljuju?

– Crvene i beličaste linije pojavljuju se na mestima istezanja kože, gde je došlo do ožiljavanja derma uz istanjene epiderma. U ranoj fazi, na mestima istezanja kože se stvaraju paralelne crvene linije duge i do nekoliko centimetara. Posle nekoliko meseci one se šire u prečniku od jedan do deset milimetara i pretvaraju u bele sjajne linije, koje ponekad podsećaju na tanke ožiljke. Mada ne ugrožavaju zdravlje, za mnoge su one estetska mana. Pojava širokih strija u ljubičastoj boji može biti znak Kušingovog sindroma, zbog čega obavezno treba otići lekaru na pregled.

* Ko im je najviše podložan?

– Najčešće se javljaju u adolescenciji, više kod ženskog pola. Mogu i kod muškaraca ukoliko naglo rastu ili se bave sportom. Što se tiče žena, 70 odsto strije dobije u adolescenciji, a čak 90 procenata u trudnoći. Ukoliko se pojave u mladim godinama, kasnije mogu u značajnoj meri i da se povuku i postanu jedva vidljive. Takođe, 40 odsto mladića ih dobije ukoliko brzo rastu, a posebno ako se bave sportom. Uprkos tome se može reći da su strije obeležje ženskog tela.

* Javljaju se i kod mršavih i kod gojaznih osoba?

– Ukoliko se naglo dobije na kilaži i postane gojazan ili se naglo mršavi, mogu se pojaviti strije, i to kod oba pola. Javljaju se na mestima najvećeg istezanja kože, paralelno sa silama istezanja. To znači da će se ženama prvo pojaviti na grudima, trbuhu, bedrima i donjem delu leđa, a muškarcima u predelu ramena. Posledica su prekida vezivnih vlakana u dermu i potom posledičnog ožiljavanja. Najnovija istraživanja pokazuju da mogu nastati i zbog promena u elastičnim vezivnim vlaknima u kojima nedostaju takozvani elastični mikrofibrili, koji vlaknima daju čvrstinu.

* Mogu li strije da se spreče?

– Ako su posledica prekomernih kilograma i naglog rasta telesne težine u trudnoći, mogu da se spreče zdravim navikama u ishrani i sprečavanjem variranja težine. Osim toga, u trudnoći bi trebalo da se koriste intenzivne hidrirajuće kreme, koje zadržavaju vodu i sadrže antioksidanse, vitamin C i E. Ovo je dobar način prevencije uz pridržavanje saveta o ishrani. Ukoliko se ipak strije pojave, u fazi dok su još crvene boje treba koristiti retinoide u vidu kreme, kao što je tretinoin, adapalen, tazaroten. Ova sredstva mogu biti veoma efikasna, naročito kod adolescenata. Ipak, ne može se očekivati da potpuno nestanu. Kod trudnica se primena retinoida ne preporučuje zbog potencijalno negativnog delovanja na plod, ali se sa upotrebom može početi odmah nakon porođaja, dok su strije još sveže. Ukoliko su stare i već bele, ne postoji dovoljno efikasan tretman za njihovo uklanjanje.

* Kojim metodama se mogu ukloniti ili ublažiti?

– Osim lokalne primene retinoida u ranim fazama, koji su se pokazali efikasnim, primena pojedinih vrsta lasera kao što je frakcionisani i radiofrekventni mogu da postignu određeni rezultat. Povoljan efekat može da postigne i intenzivno pulsno svetlo (IPL), ali pre svega kod svežih strija oje su se tek pojavile. Žene mogu da probaju sve ove tretmane, ali nikako za vreme trudnoće već posle porođaja.

CELULIT RUŠI SAMOPOUZDANjE

Veći problem od strija je celulit, o kojem smo takođe detaljno pisali u "Životu plus", a osim što je estetski problem, negativno utiče i na samopouzdanje žene. Stvaraju se sitni, masni jastučići koje pregrađuje vezivno tkivo. Najčešće se javlja na butinama, natkolenicama i bedrima, pa koža na tim delovi tela podseća na koru pomorandže. Promene su vidljivije kod osoba koje su genetski sklone zadržavanju tečnosti i limfne drenaže ili imaju slabiju vezivnu potporu u dermu. Ove karakteristike su tipične za žensku kožu, koja je zbog toga i mekša i elastičnija od muške – kaže za "Život plus" dr Lidija Kandolf Sekulović.

Postoji li konačno rešenje za celulit?

– Kao i za strije, i za celulit je važno da se usvoje zdrave navike u ishrani, jede puno svežeg voća i povrća, bez preterane obrade. Bavljenje fizičkom aktivnošću, kao što je plivanje ili vožnja bicikla, takođe pospešuju limfnu drenažu. Ukoliko se poštuju ova pravila, celulit će sigurno biti manje vidljiv. Nikakvi tretmani ne mogu biti efikasni ako se ne koriguje ishrana i primeni fizička aktivnost. Jedna od najnovijih svetskih metoda je prekidanje fibroznih pregrada u dermu posebnim aparatom. Studija koja je predstavljena na poslednjem dermatološkom kongresu Američke akademije za dermatologiju, pokazala je da se na ovaj način postižu dugoročni rezultati u uklanjanju celulita.

Izvor/Novosti.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter