Izvor:
22.08.2017 u 02:24
0

ONKOLOGIJA: Efikasnija hemoterapija!

Rezultati novog naučnog istraživanja pokazuju da bi nanočestice zlata mogle da povećaju efikasnost hemoterapije.

U lečenju raka u budućnosti bi mogle da se koriste nanočestice zlata, jer su nova istraživanja pokazala da one čine lekove koji se koriste tokom hemoterapije efikasnijim.

Naučnici sa Univerziteta u Edinburgu sproveli su istraživanje koje je pokazalo da ovaj plemeniti metal smanjuje intenzitet i učestalost negativnih sporednih efekata hemoterapije.

Zlato ima svojstva koja mu omogućavaju da ubrza ili usmeri hemijske reakcije, a naučnici su sad otkrili da se te katalitičke sposobnosti mogu primeniti na živim bićima bez ikakvih negativnih posledica.

Tokom istraživanja, minijaturni uređaj sa nanočesticama zlata bio je ugrađen u mozak akvarijumske ribice zebrice i pokazalo se da je vrlo efikasan, a da pri tom ribici ništa nije falilo, piše britanski "Indipendent".

– Otkrili smo nova svojstva zlata koja su ranije bila nepoznata, a naši rezultati ukazuju na to da bi se ovaj metal mogao koristiti za oslobađanje lekova direktno unutar tumora i hemoterapija bi bila mnogo efikasnija – objašnjava dr Ejsijer Bročeta. – Ovo istraživanje definitivno je značajan korak u razvoju novih tehnika lečenja tumora. Nadamo se da će doći dan kad će hirurzi moći slične uređaje da ugrade u oboleli organ, i tako smanje negativne uticaje hemoterapije na zdrave organe.

izvor/vecernjenovosti

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter