Izvor:
24.08.2017 u 14:39
0

Stručnjak otkriva: KAKO PREPOZNATI PSORIJAZU I KOJI SU NJENI UZROČNICI?

Ima tendeciju da bude prisutna tokom celog života, sa periodičnim poboljšanjima i pogoršanjima. Procenjuje se da oko trećina pacijenata sa psorijazom ima nekog u porodici ko takođe ima iste ili slične promene na koži. Klasifikovano je kao imuno posredovano inflamatorno oboljenje kože, međutim genetski faktori su takođe bitni kod njegovog nastanka, ispoljavanja a i odgovora na lečenje. Te zbog toga psorijaza je multifaktorijalno oboljenje.

Šta je psorijaza?

Definiše se kao hronično inflamatorno (upalno) oboljenje kože, koji odlikuju karakteristične promene u vidu zadebljalih, eritematoznih (crvenih) plakova sa sivo-belim ljuspanjem na površini. Obično se javlja simetrično raspodeljeno u vidu jasno ograničenih, crvenih plakova, sa sivkasto-belim zadebljanjem i ljuspanjem na površini (izuzev u pregibima gde plakovi mogu biti sjajni, vlažni sa vidljivim ljuspanjem). Ove promene se najčešće mogu videti na kosmatom delu glave, laktovima i kolenima, ali se takođe mogu javiti na bilo kom drugom mestu na koži. Može biti praćeno sa umerenim svrabom a kod nekih pacijenata se može javiti u intenzivnom obliku, što dovodi do češanja, lokalnog bola i pucanja kože. Nakon što psorijatični plak nestane, na njegovom mestu može da ostane tamna mrlja koja se očekuje da izbledi u roku od nekoliko meseci.

Tipovi psorijaze:

Postoji više tipova psorijaze: gutatna psorijaza ( u vidu sitnih plakova, često se može javiti nakon streptokokne infekcije), hronična psorijaza u vidu velikih plakova, palmo-plantarna (na šakama i stopalima), nokatna psorijaza, sebopsorijaza ( u kombinaciji sa seboroičnim dermatitisom) itd.
Faktori koji mogu biti okidač ovog oboljenja ili koji dovode do pogoršanja promena su: prethodna streptokokna infekcija, povrede u vidu posekotina, oderotina, opekotina od sunca (Kebnerov fenomen-pojava novih promena na mestima povrede kože), gojaznost, pušenje, zloupotreba alkohola, stresni događaj, lekovi kao što su litijum, beta blokatori, antimalarici, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, obustava uzimanja oralnih i/ili jakih lokalnih kortikosteroida.

Dijagnoza:

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike a u nekim slučajevima i putem biopsije kože (uzimanje uzorka izmenjenog dela).

Lečenje:

Kod lečenja psorijaze vrlo je bitna edukacija pacijenta da razume prirodu svog oboljenja, faktore koji dovode do njenog pogoršanja i načine lečenja. Prestanak pušenja i zloupotrebe alkohola može dovesti do poboljšanja promena. Lokalno se mogu primenjivati emolijentne kreme, kreme koje u sebi sadrže ditranol, salicilnu kiselinu, kalcipotriol ( analog vitamina D), kortikosteroide i imunomodulatorne kreme ( pimekrolimus,takrolimus), koji će lokalni preparat biti primenjen zavisi od lokalizacije, veličine i težine promene. Sistemska terapija se primenjuje kod osoba sa umerenim do teškim oblikom psorijaze sa ili bez zahvatanja drugih organskih sistema. Fototerapija sa UV zracima se na mnogim mestima preporučuje kao samostalna terapija ili uz primenu nekih od sistemskih ili lokalnih preparata. Lečenje biološkim lekovima je rezervisano za pacijente koji imaju izuzetno težak oblik psorijaze ili kod kojih se ne dobija adekvatan odgovor na primenjenu terapiju.

izvor/stiklaipatika

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter