Izvor:
09.09.2017 u 19:43
0

Evo zašto je važno da što pre STAVITE KRUNICE ZA ZUBE!

Istanjen ili okrnjen zub svakako mogu narušiti lepotu vašeg osmeha, ali je još važnije i što mogu negativno uticati i na zdravlje i izgled samog lica. Zbog toga je važno da ovaj problem rešite postavljajući krunice za zube, koje se često od strane zubara ističu kao najbolji način suzbijanja ovakvih zdravstvenih poteškoća.

Istanjen ili okrnjen zub lako mogu, pre svega, uticati na lepotu. Pritom se ne misli samo na lepotu osmeha koja je već ugrožena, već i na samo lice čija se koža vremenom brže opušta i stari ona kada nedostaje veliki deo zuba (ili čak čitav zub).

Dalje, ako se ne ide zubaru, ovaj problem se najčešće rešava žvakanjem samo sa jedne strane, što prouzrokuje opterećenje vilice, ali i gutanje nedovoljno sažvakane hrane, što kasnije stvara još jedno opterećenje, i to svih organa za varenje. Stoga kako iz estetskih tako i iz zdravstvenih razloga kao rešenje preporučuju krunice za zube.

Prilikom odlaska kod zubara, biće vam predočeno da morate izabrati želite li metalne ili bezmetalne krunice za zube. Kako biste unapred znali kako da odgovorite na ovo pitanje, mi vam donosimo razlike ovih vrsta.

Naime, metalne krunice za zube rade se od metala kao osnove (molibdena ili plutonijuma) i keramike koja se oko metala obavija u obliku konkretnog dela zuba. One su jeftinije od bezmetalnih, ali se zato i smatraju slabijim estetskim rešenjem.

Tome je razlog sledeće: metalne krunice za zube drugačije propuštaju svetlost i često se njihov sivkasti središnji deo veoma lako može videti prilikom osmeha.

Iz ovog razloga se mahom, iako nešto skuplje, biraju bezmetalne krunice za zube koje se prave od cirkonijuma, koji se koristi u svemirskoj industriji, kao i za pravljenje veštačkih kukova, i koji je najsličniji pravom zubu, te razlika između krunice za zube ovog tipa i ostalih zuba uopšte nije vidljiva.

Svakako da se bezmetalne krunice za zube češće biraju iz navedenih estetskih razloga, ali su one bolje i kao opcija pažljivog vođenja računa o sopstvenom zdravlju. Naime, bezmetalne krunice za zube su, zbog materijala od kog se prave, biokompatibilne sa telom čoveka i ne izazivaju nikakve nus pojave ili alergijske reakcije

Iste se, međutim, mogu desiti sa krunicama koje se izrađuju od metala, koje takođe neretko uzrokuju i povlačenje desni, koje se manifestuje sivkastim prelazom između desni i samog zuba.

Takođe, metalne krunice za zube ujedno zahtevaju i veće brušenje i uništavanje gleđi zuba, za razliku od onih koje se prave od cirkonijuma.
Sama intervencija, bilo da se pacijent odluči za metalne ili bezmetalne krunice za zube, nije bolna i previše zahtevna, a nakon nje se normalno nastavlja sa svakodnevnim aktivnostima i same krunice se tretiraju kao i ostali zubi.

Međutim, kako se krunice za zube moraju izraditi prema svakom pacijentu ponaosob, potrebno je više dolazaka kod zubara kako bi se uzeo odlivak i one napravile prema traženom obliku zuba.

izvor/dnevne.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter