PROVERITE SVOJE ZDRAVLJE: Akcija besplatnih lekarskih pregleda za sve građane Srbije!

 

U nedelju, 17. septembra, startuje akcija besplatnih pregleda Ministarstva zdravlja - merenje nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, a svim građanima koji su budu odazvali biće urađen i EKG pregled. Svoje zdravlje, kako je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, objasnio, oni će moći besplatno da prekontrolišu od osam do 16 časova, bez obzira na to da li imaju zdravstvenu knjižicu, u svim opštim bolnicama u Srbiji, četiri kliničko-bolnička centra u Beogradu, kao i u kliničkim centrima u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Preventivni pregledi će se nastaviti - svake treće nedelje u mesecu, što i nije tako loše, ako se zna da smo u vrhu Evrope po broju umrlih od kardiovaskularnih bolesti i raka.U Ministarstvu zdravlja kažu da će u nedelju ministar Lončar i svi državni sekretari obilaziti zdravstvene ustanove u kojima će se obavljati pregledi. 

- Državni sekretari imaće svoj reon i nadgledaće akciju, dok će ministar krenuti od Beograda, preko Vojvodine, pa dokle bude stigao. Dakle, u prvoj nedelji pacijente će primati opšte bolnice, kliničko-bolnički centri i klinički centri. Ukoliko se tokom dana bude utvrdilo da je veliko interesovanje, da se stvaraju gužve u zdravstvenim ustanovama, prvog vikenda u oktobru biće organizovana još jedna provera zdravlja, kada će se građanima uraditi iste analize i pregledi. Svaki sledeći, u zavisnosti od rezultata obavljenih analiza, biće iz neke druge medicinske oblasti - navode nadležni.

Prema njihovim rečima, sledeći redovni pregledi su treće nedelje u oktobru. Već se određuju ekipe zdravstvenih radnika koje će primati građane. Dr Petar Svorcan, direktor KBC "Zvezdara", kaže da su spremni za građane i apeluje da ne dođu svi u osam ujutru kako se ne bi stvarale velike gužve.

- Pacijentima će biti urađen EKG, merenje pritiska i određivanje nivoa šećera u krvi. Mogu svi pacijenti da dođu, bez obzira na to da li imaju zdravstvenu knjižicu - naveo je on.

Istovremeno sa pregledima počinje obilazak škola kako bi se deci ukazalo na značaj brige o zdravlju, a u tome će učestvovati Ministarstvo prosvete.

- U okviru predmeta fizičko i zdravstveno vaspitanje, koji je startovao ove godine u petom razredu, već su počela predavanja od prvog septembra. Ministarstvo zdravlja će pratiti realizaciju programa, a priključiće se i ministarka Slavica Đukić Dejanović. Već sledeće nedelje očekujemo da decu posetimo mi, ministarka Slavica Đukić Dejanović i Ministarstvo zdravlja - kaže Gordana Kosanović iz Ministarstva prosvete.

 

Srbijadanas.rs
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live