Izvor:
13.09.2017 u 21:04
0

Malo ih odustane: NEPLODNI PAROVI U SRBIJI IMAJU VELIKU ŽELJU ZA POTOMSTVOM!

Više od 50 odsto ispitanika u Srbiji leči sterilitet od godinu do pet godina, a 26,4 odsto leči sterilitet šest do deset godina, dok su muški i ženski sterilitet pođednako su zastupljeni, rezultati su ankete koju je sprovelo Udruženje Šansa za roditeljstvo.

Anketa je rađena na uzorku od 1.100 ljudi koji imaju problem sa sterilitetom, a najčešći problem i dijagnoza su loš spermogram (43 odsto) i problemi sa jajovodima (21 odsto), dok čak više od 70 odsto ispitanika daje prednost privatnim klinikama u odnosu na državne.

Parovi u borbi za bebu imaju u proseku od 28 do 42 godine, a samo jedan odsto ispitanih je odustao od dalje borbe što pokazuje veliku želju parova da dođu do potomstva.

Podatak da polovina svih anketiranih razgovara o problemu steriliteta, a ipak ne nailazi na informacije koje su potrebne u javnosti govori o porebi da Udruženje Šansa za roditeljstvo podigne svest u javnosti o značaju širenja informacija, ali i razbijanju predrasuda u javnosti, smatra predsednica tog udruženja Sandra Jovanović.

Anketa je, kako kaže, pokazala zabrinjavajući podatak – da raste broj nepoznatog uzroka steriliteta.

"Veliki broj parova u Srbiji dugo leči sterilitet bez obzira na godine, a čak 80 odsto ispitanika ima manje od 42 godine, što znači da su ovim problemom zahvaćeni najviše parovi u reproduktivnom dobu" navodi ona.

Inače, u anketi je svaki drugi ispitanik naveo da parovi nisu dovoljno upoznati sa procesom vantelesne oplodnje, dok se udruženje Šansa za roditeljstvo zalaže da se proširi broj pokušaja medicinski potpomognute oplodnje, kao i da se podigne svest o načinima čuvanja reproduktivnog zdravlja žena i muškaraca.

Udružnje Šansa za roditeljstvo od 11. septembra počelo je novu kampanju sa novom anketom pod nazivom ŠTA JE TO-VTO, a cilj je da se dobije odgovor na pitanje koliko je u stvari stanovništvo Srbiji informisano o sterilitetu i koliko je neplodnost i dalje tabu.

Procenjuje se da u Srbiji ima više od 400.000 parova koji imaju problem sa sterilitetom.

Udruženje Šansa za roditeljstvo okuplja parove koji se bore za potomstvo, osnovano je 2016 godine, a cilj im je, između ostalog, da se poboljšaju uslovi i kriterijumi za postupak vantelesne oplodnje (VTO) na račun RFZO.

izvor/tanjug.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter