Izvor:
23.09.2017 u 17:48
0

Uspešno izvršena operacija kičme novom metodom!

U Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Vojvodine je po prvi put urađena operacija kičme, prilikom koje su istovremeno primenjene dve metode, odnosno urađena je i dekompresija i stabilizacija.

Operaciju dvoje pacijenata uradio je eminenti mađarski neurohirurg profesor dr Peter Bancerovski, u saradnji sa hirurzima Klinike za neurohirugiju.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Vojvodine zadužen za hirurgiju profesor dr Petar Vuleković objasnio je da je ovim pacijentima stabilizovan slabinski segment kičme, odnosno klizanje pršljenova u slabinskom delu kičme. U pitanju je česta bolest, jer oko 85 odsto ljudi oseti bar jednom godišnje bol zbog ovih tegoba.

Upravnik Klinike za neurohirurgiju docent dr Vladimir Papić objasnio je da kičmeni stub predstavlja presek i centralni deo dva sistema, koštano-zglobnog i nervnog, te da tokom intervencije mora da se obraća pažnja na delikatne nervne strukture.

„Tokom operacije radi se dekompresija, odnosno oslobađanje pritiska nervnih struktura, a potom i stabilizacija kičmenog stuba od 360 stepeni, čime se obezbeđuje prava stabilnost i vraćanje čoveka normalnim aktivnostima“, naveo je dr Papić.

„Iduće nedelje planiramo da operišemo još dvoje pacijenata, a na listi čekanja imamo još njih četvoro. Očekujemo da ćemo do Nove godine imati ukupno deset ovih operacija“, otkrio je upravnik Klinike za neurohirurgiju dr Papić i napomenuo kako će godišnje imati oko 20 pacijenata koji su kandidati za ovu intervenciju, što je deset odsto od ukupnog broja intervencija koje rade na kičmenom stubu.

Dvoje operisanih pacijenta, muškarac od 54 i žena od 64 godine, godinama su imali tegobe i lečeni su fizikalnim i drugim terapijama, kao i lekovima, ali to nije dalo zadovoljavajući rezultat.

„Muškarac kojeg smo prvog operisali je u ozbiljnom i produktivnom životnom dobu, ima tegobe već dve godine, a radi na fizički zahtevnom mestu i jedini je hranilac porodice. Operacija je trajala tri i po sata i prošla je bez vanrednih situacija. U pitanju je pedantan rad tokom plasiranja šrafova koji prolaze kroz nervne elemente, pa do fiksacije koja se radi u traćoj fazi operacije. Nakon ovoga on neće imati ograničenu radnu sposobnost, a bez intervencije ta sposobnost bi mu bila sve manja, sve dok ne bi postao nesposoban“, kazao je dr Papić i dodao da će žena koju su takođe juče operisali, nakon intervencije biti podmlađena za bar pet godina.

Pomoćnica direktora Kliničkog centra Vojvodine zadužena za zdravstvo profsorka dr Edita Stokić istakla je da u novoj hirurškoj metodi lečenja pacijenata sa degenerativnim promenama kičmenog stuba, Klinika za neurohirgiju sarađuje sa vrhunskim stručnjacima iz Evrope i sveta. Profesor Peter Bancerovski, koji je upravnik Odeljenja za hirurgiju kičmenog stuba u Nacionalnom institutu za neuronauke u Budimpešti, istakao je da je saradnja njegove kuće i Kliničkog centra odlična i dodao kako se nada će ta saradnja biti trajna. Napomenuo je da 80 odsto pacijenata nakon operacije ima značajno poboljšanje.

dnevnik.rs/Lj. Petrović
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter